Olies gevraagd op zomerstille beurs

AMSTERDAM, 12 JUNI. Koninklijke was vanmorgen in navolging van de oliefondsen op Wall Street gevraagd op een stille Amsterdamse effectenbeurs. Ook op de andere Europese beurzen is de zomerstilte neergedaald.

AMSTERDAM De aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs waren vanmorgen praktisch onveranderd. De EOE-index, die gisteren sloot op 314,60, was omstreeks het middaguur fractioneel lager. “Sedert 1983 is het niet meer voorgekomen dat de zomerperiode zo vroeg intrad op de Amsterdamse beurs”, aldus een handelaar.

Koninklijke Olie was iets hoger, nadat de gehele oliesector er gisteren al goed bijlag op Wall Street. ING en Amev, die beiden gisteren de kwartaalcijfers presenteerden, moesten terrein prijsgeven. Amev ging vandaag 2,20 gulden ex-dividend.

NEW YORK De aandelenkoersen zijn gisteren op een ongeïnspireerde effectenbeurs van New York uiteindelijk toch nog iets hoger gesloten. Het Dow Jones-gemiddelde sloot 8,3 punten hoger op 3.351,52.

De koersen werden gisteren gedrukt door het nieuws dat de producentenprijzen in mei in de Verenigde Staten iets sterker waren gestegen dan verwacht. Dat maakt het voor de Fed, het Amerikaanse centrale-bankenbestuur, moeilijker om de rente te verlagen, zo redeneerden handelaren.

Verder viel het omzetcijfer van de Amerikaanse detailhandel in mei - slechts een stijging met 0,2 procent in plaats van de verwachte 0,5 procent - de beurshandelaren tegen.

LONDEN Na een aanvankelijke bescheiden winst moesten de koersen in de loop van de ochtend terug bij kleine omzetten. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.614,1, was omstreeks het middaguur ruim vijf punten lager.

FRANKFURT Afgezien van Metalgesellschaft, Asko en Porsch waren de omzetten in Frankfurt vanmorgen erg laag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat aan het einde van de ochtend sloot op 1.781,81, was omstreeks het middaguur 0,02 punt hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen scherp lager, ondanks de expiratie van termijncontracten en de publikatie van het kwartaalbericht van de centrale bank. Het Nikkei-222-koersgemiddelde sloot 325,37 punten lager op 17.282,68.