Kantoren in de uitverkoop

Iemand belangstelling voor de voormalige Playboy-club, even buiten Chicago, met twee achttien-hole golfbanen, een hotel en een bijbehorend meer van alleen al ruim 2 hectare groot? Het Amerikaanse veilinghuis Kennedy Wilson, dat het perceel met bebouwing in de openbare verkoop doet, zet het komende zomer in op een prijs van tien miljoen dollar (19 miljoen gulden).

“Een zelfde stuk onbebouwde landbouwgrond in de buurt is nog meer waard”, verzekert Charles Bendit. De directeur van de Amerikaanse tak van het makelaarskantoor Jones Lang Wootton regelt de uitverkoop van in totaal een miljard gulden aan Amerikaans onroerend goed, dat in augustus in New York zal worden geveild. Ander perceel: een complete jachthaven nabij de Californische plaats San Diego, gelegen aan de Stille Oceaan. Te koop is alle grond plus bebouwing, waaronder een hotel met 166 kamers en vijfhonderd ligplaatsen voor zeewaardige jachten. Het geheel werd drie jaar geleden nog getaxeerd op 24 miljoen dollar, maar gaat nu weg voor de bodemprijs van 9 miljoen dollar.

Als ergens de crisis in het Amerikaanse vastgoed een gezicht krijgt, dan is het wel in de catalogus die het veilinghuis en de makelaar samen opstelden voor wat de eerste grootschalige veiling gaat worden van Amerikaans commercieel onroerend goed. De 75 gebouwen en projecten die onder de hamer gaan, zijn afkomstig van Amerikaanse institutionele beleggers. De nood is zo hoog opgelopen dat zij ten koste van alles van hun vastgoed afwillen om hun boeken op te schonen. Sommige onder hen zijn zelfs bereid de aankoop door derden zelf voor het grootste deel voor te schieten. Zo zetten zij het onzekere vastgoed ten minste nog om in een lening.

Mocht de veiling succesvol verlopen, dan volgen er volgens Bendit nog meer. Andere beleggers zijn volgens hem bereid om nog eens twee miljard gulden aan vastgoed naar de veiling te brengen. Animo lijkt er aan koperskant voldoende. Nu de prijzen van kantoorgebouwen, fabriekshallen en appartementencomplexen de bodem hebben bereikt, stappen naar Bendits verwachting de koopjesjagers in de markt. Vandaar dat hij het slagen van de eerste grootschalige openbare veiling van commercieel vastgoed zal opvatten als het eerste teken van leven voor de Amerikaanse vastgoedwereld. Onder de kopers verwacht Benett meerdere Nederlandse vastgoedbeleggers als Rodamco, Wereldhave en de bedrijfspensioenfondsen.

Nashville, Tenessee. Een modern kantoorpand met een oppervlak van 24.000 vierkante meter, in grootte vergelijkbaar met de twee nieuwe Twin Towers in Amsterdam Zuid. In de jaren tachtig werd het pand gebouwd voor 24 miljoen dollar. Een jaar geleden wees de eigenaar nog hooghartig een bod van 18 miljoen dollar van de hand, maar nu is hij blij met 14,5 miljoen dollar. De vergelijking met de castrofale vastgoedcrisis in de jaren na 1975 dringt zich op. Het wachten is op een nieuwe generatie Reichmann-broeders.

    • Maarten Schinkel