Indurain pareert aanval van Italiaanse belagers

ROTTERDAM, 12 JUNI. De Italianen bekommerden zich in de langste rit van de Giro alleen om Miguel Indurain. De Spanjaard zelf dacht uitsluitend aan zijn rose trui. Daardoor konden twee knechten gisteren tijdens de etappe van Saluzzo naar Pila over 260 kilometer profiteren. Udo Bölts voorop. Hij zorgde voor de eerste Duitse etappezege in de Giro sinds 1988.

Ramon Arrieta vluchtte al in de 24e kilometer uit het peloton. De mannen die het oog op het klassement hadden gericht, was dat een zorg. Weliswaar groeide zijn voorsprong tot boven de acht minuten voordat het peloton reageerde. Maar dat was niet eens om Arrieta tot de orde te roepen, die inmiddels gezelschap van Bölts had gekregen. De snelheid ging alleen maar omhoog omdat de Italianen probeerden Indurain uit zijn trui te rijden. Chioccioli en Chiappucci vielen om beurten aan, zodat de Spanjaard van wiel naar wiel moest springen. Maar hij bleef bij, zoals het een leider betaamt.

Arrieta en Bölts behielden een deel van hun voorsprong omdat op iedere tempoverhoging in de groep ook een terugval volgde. De aanval van meer dan 200 kilometer ging Arrieta in de laatste beklimming, naar aankomstplaats Pila op 1800 meter, in de benen zitten. “Hij stond bijna stil op twee kilometer van de streep”, constateerde Bölts. “Toen heb ik mijn vermoeidheid even verdrongen en aangevallen.”

De 26-jarige Duitser veroverde op het laatste stukje nog anderhalve minuut winst op Arrieta en bleef de sterksten uit de ronde bijna twee minuten voor. De leiders in het klassement, Indurain, Chioccioli, Chiappucci en Giovannetti, gingen nagenoeg zij aan zij over de finish. In het algemeen klassement behoudt de Spaanse winnaar van de laatste Tour de France zijn voorsprong van 2 minuut 18 op Chiapucci.

Foto: Udo Bölts zorgde gisteren voor de eerste Duitse etappezege in de Giro sinds 1988. (Foto Reuter)