Handelsoverschot Japan stijgt fors

TOKIO, 12 JUNI. Het handelsoverschot van Japan is vorige maand met 88,9 procent gestegen vergeleken met mei vorig jaar. Het handelsoverschot met de Verenigde Staten ging 51 procent omhoog, dat met de Europese Gemeenschap 25 procent. De cijfers zijn gisteren bekendgemaakt door het Japanse ministerie van financiën.

Het overschot bedroeg 7,87 miljard dollar, terwijl Japan in april voor een bedrag van 7,16 miljard dollar meer exporteerde dan importeerde. Het surplus aan uitvoer naar de Verenigde Staten in mei was 2,92 miljard dollar, een miljard meer in mei 1991. Het overschot met de EG steeg tot 2,68 miljard dollar.

De export van Japan bestond grotendeels uit auto's, computers, schepen en chips. De export naar de Verenigde Staten bestond uit machine-onderdelen, motorfietsen, auto-onderdelen en robottechnologie. Daarentegen liep de export van audiovisuele apparatuur en staal terug. Ook de Japanse import van hout en niet-ijzerhoudende metalen en halfgeleiders daalde. Naar de Europese Gemeenschap voerde Japan vooral transportmiddelen en automatiseringsprodukten uit.

De presentatie van de handelscijfers komt ongelegen. De belangrijkste handelspartners van Japan oefenen steeds meer druk op dit land uit om de binnenlandse vraag te stimuleren en de yen op te waarderen. Door een toename van de vraag zou immers het invoervolume stijgen en het chronische handelsoverschot afnemen. Een sterkere yen maakt Japanse exportprodukten duurder en buitenlandse produkten in Japan goedkoper. Volgens financiële analisten zal Japan zich moeten verantwoorden voor zijn beleid in de G-7 groep die volgende maand in München bijeenkomt.

De Japanse centrale bank liet gisteren sombere geluiden horen. Volgens een woordvoerder van de bank zal de recessie erger worden en zal het herstel waarschijnlijk nog geen aanvang nemen in de twede helft van dit jaar, zoals was voorspeld.

Uit een enquête die de centrale bank hield onder bedrijven, blijkt dat zij zich de nabije toekomst somberder voorstellen dan in een enquête van begin dit jaar. Veel bedrijven zouden kampen met grotere voorraadoverschotten en zich opmaken voor bezuinigingen. (AP, Reuter)

O Smart! Uw voet niet zet Op 't ouderhart!