Grasso schrapt 100 arbeidsplaatsen

ROTTERDAM, 12 JUNI. Koninklijke Machinefabriek Grasso (industriële koel- en vriestechniek) in Den Bosch wil 100 van de 835 arbeidsplaatsen in Nederland schrappen bij de drie dochters en de holding. Daarbij zullen gedwongen ontslagen vallen. Dit heeft de directie gisteren bekendgemaakt.

Grasso leed vorig jaar een operationeel verlies van 7,75 miljoen gulden bij een omzet van 350 miljoen gulden. Volgens mr.C.A. Nolet, secretaris van de vennootschap, zullen de arbeidsplaatsen in de indirecte sfeer (administratie, verkoopondersteuning) komen te vervallen. “In de directe produktiesfeer zijn we nog steeds op zoek naar hoog gekwalificeerd personeel”, aldus Nolet.

Voor de reorganisatie bij de dochterondernemingen in Nederland en in het buitenland is een bedrag van 22,5 miljoen gulden gereserveerd. Daarvan is 14 miljoen gulden bestemd voor de herstructurering in Nederland. Het saneringsplan is door onderzoeksbureau Berenschot opgesteld. Bij de buitenlandse vestigingen in Groot-Brittannië, Spanje en de Verenigde Staten, waar 550 mensen werken, zullen hoogstens enkele tientallen banen verloren gaan. Samen met het verlies uit gewone bedrijfsuitoefening komt het totale verlies over 1991 op 30 miljoen gulden.

In januari hebben Grasso en de vakbonden al overeenstemming bereikt over een sociaal plan. “We willen de herstructuring nu zo snel mogelijk doorvoeren”, aldus Nolet. In het kader hiervan is begin dit jaar Grenco Process Technology (kristalliserings- en scheidingstechnieken) verkocht aan de Deense onderneming Niro.

Sinds januari is Grasso volledig in handen van de Duitse machinefabriek GEA. De Begemann Groep van J. van den Nieuwenhuyzen had ook interesse, maar viste achter het net. Grasso wilde liever door de Duitsers worden overgenomen.