Frits Müller wint met NRC cartoons Professor Pi-prijs

AMSTERDAM, 12 JUNI. De tekenaar Frits Müller heeft voor zijn spotprenten in NRC Handelsblad de tweejaarlijkse Professor Pi-prijs gekregen. Aan deze tweejaarlijkse onderscheiding voor "niet autonome illustraties' van het Amsterdamse Fonds voor de kunst is een bedrag van 15.000 gulden verbonden.

De jury bestaande uit Harriët van Reek, Ada Stroeve en Emo Verkerk koos voor Müller omdat zijn werk "een bijzondere plaats' inneemt op het gebied van de cartoons.

De jury: “Zijn werk valt op door een persoonlijke tekenstijl, die heel verfijnd is. Door zijn subtiele humor, die het grote klein maakt en het kleine groot. Het understatement, dat de actuele gebeurtenis overlapt en ironiseert. Zijn betrokkenheid bij het onderwerp, maar vooral ook bij zijn medemens. Men krijgt de indruk dat hij sardonisch grijnzend aan het werk is: zijn wanhoop of razernij over het "gedoe' van zijn soortgenoten probeert te temperen.” De prijs wordt 23 oktober in Paradiso in Amsterdam uitgereikt.