EG verbiedt dierproeven voor cosmetica vanaf '98

STRAATSBURG, 12 JUNI. Cosmeticaproducenten in de EG die hun artikelen testen op dieren zullen vanaf 1998 strafbaar zijn. Dit heeft een lid van het Europese Parlement gisteren bekendgemaakt. Het wetsvoorstel dient nog door de lidstaten te worden bekrachtigd.

“Dit is een historische beslissing, mede het gevolg van de inspanningen van milieuactivisten en het Europese Parlement”, zei het Duitse parlementslid D. Roth-Behrendt. “Voor de eerste keer zijn de Europese Commissie en het Parlement het eens over een verbod op een vorm van vivisectie.”

De Commissie, het uitvoerend orgaan van de EG, was aanvankelijk tegen het voorstel om de inhoud en etikettering van cosmetica te reguleren. Vlak voordat het nieuwe wetsvoorstel eerder deze week in stemming werd gebracht, ging zij om. Nu steunt de commissie het wetsvoorstel.

De Britse Vereniging voor de Afschaffing van Vivisectie stelt dat in 1989 op meer dan twaalfduizend dieren in Groot-Brittannië cosmeticaprodukten en toiletartikelen zijn getest. Het cijfer is gebaseerd op gegevens van het Britse bureau voor statistiek. Volgens een grove schatting gebruiken bedrijven op Europese schaal jaarlijks circa vijftigduizend dieren voor proeven met cosmetica.

“We zijn verheugd dat een werkelijk verbod op cosmetische proeven nu binnen handbereik ligt”, aldus Chris Fisher, lid van de Europese Coalitie ter Beëindiging van Cosmetische Dierproeven, in een commentaar op het EG-wetsvoorstel. (Reuter)