De mooiste suite is voor de emir

RIO DE JANEIRO, 12 JUNI. De terroristenbende die een aanslag zou willen plegen op het congrescentrum in Rio de Janeiro, waar vanaf vandaag ruim honderd wereldleiders om de tafel zullen zitten, heeft gisteravond omstreeks kwart over acht een gouden kans laten liggen.

Tientallen Braziliaanse zeesoldaten, agenten van de militaire politie en particuliere vigilantes verlieten op dat ogenblik hun post om Valeria Monteiro in het echt te zien. Valeria heeft enige tijd geleden een succesvolle carrière als fotomodel opgegeven om zich geheel aan de journalistiek te kunnen wijden. Dezer dagen verzorgt zij voor het veelbekeken televisiestation Globo een rubriek met "eco-flashes'. Hoewel het programma inhoudelijk enkele zwakke punten kent, is dit voor de meeste kijkers geen bezwaar. Gisteren droeg Valeria een wijnrood kattenpakje, dat tegen de achtergrond van een groene kokospalm goed uitkwam, en terwijl een zachte tropenbries met heur haar speelde, was in de dichte haag uniformen om haar heen menige zucht te horen.

De Braziliaanse bewakers van de grootste conferentie in de wereldgeschiedenis hebben geen gemakkelijke taak. Daarom is gekozen voor een gelaagde verdediging tegen ongewensten. In de heuvels rondom het congresgebouw Riocentro zijn radarposten en luchtdoelraketten opgesteld. Langs alle toegangswegen staan pantserwagens en in de groene velden rondom de vergaderzalen patrouilleren enkele keurkorpsen van het Braziliaanse Exercito.

Bij de ingangen worden tassen en koffers doorgelicht met röntgenstralen en congresgangers gefouilleerd. De inheemse schildwachten zijn voor deze gelegenheid versterkt met zo'n honderd vanuit New York aangevoerde agenten van de Verenigde Naties, die 's middags een vertrouwde hamburger eten en “Have a good one” zeggen, maar onverbiddelijk de toegang weigeren aan hem of haar die niet de juiste papieren bezit.

Aan de vooravond van de komst der wereldleiders is de bewaking nog verder versterkt. Vooral één wereldleider, de Amerikaanse president Bush, wordt goed beschermd. Hij heeft daartoe een privélegertje laten invliegen: het zogeheten White House Advance Team, dat onder meer bestaat uit mannen in een kreukvrij pak uit wier oren een telefoontje groeit. Ook dragen zij altijd een zonnebril, opdat je moeilijk kunt zien in welke richting zij spieden.

Niet bekend

Vandaag en het komende weekeinde zijn alle doorgaande routes tussen vliegveld, stad en congrescentrum gereserveerd voor officieel gebruik. Het plaatselijke verkeer zal naar verwachting in die tijd volstrekt gestold zijn, ondanks de afgekondigde vakantiedagen. Maar ondanks de vrije baan wordt het nog een hele opgave om de honderden limousines met motorescorte binnen een tijdsbestek van een paar uur door te laten stromen, zoals bleek uit de gisteren gehouden generale repetitie, waarbij enkele oefenkonvooien van lege limousines met loeiende sirenes in een file bekneld raakten.

Sommigen zullen met de helikopter reizen. Onder hen bevinden zich, behalve president Bush en de Braziliaanse president, Collor de Mello, ook het Franse staatshoofd, Mitterrand, die heeft laten weten niet door de tunnels tussen stad en vergadercentrum te willen reizen.

Sinds twee dagen landt gemiddeld om het half uur een nieuw staatshoofd in Rio de Janeiro. Op dit moment worden er 116 staatshoofden en regeringsleiders verwacht. President Bush zou vannacht om half drie aankomen, en naar verwachting doorreizen naar het Sheraton, waar ook de Amerikaanse delegatie verblijft. Hij heeft daar de beschikking over de suite Tropical, die, zoals de Braziliaanse kranten schreven, niet de duurste is, want daar slaapt de emir van Koeweit. De suite zou door de aanwezigheid van een orchideeëntuin en moderne kunst echter wel de meest smaakvolle zijn.

Het Circus Staatshoofd zal ook in Riocentro voor grote drukte zorgen. Falanxen van veiligheidsagenten met in hun midden een middelbare heer in krijtstreep en onderhandelaars omringd door persmuskieten zorgen ook nu al periodiek voor opstoppingen in de wandelgangen. Ook aan de ronde tafel wordt het dringen. De tafel zelf paste maar net in de beschikbare ruimte. Maximaal 120 wereldleiders kunnen er in de kring zitten, elk vergezeld van slechts enkele medewerkers. En de 8.000 journalisten zullen nog een stevig robbertje moeten vechten om de 34 perspassen.

    • Hans Steketee