Californië geeft komst elektrische auto meer vaart

Bedrijven en overheidsinstellingen in de Amerikaanse staat Californië hebben hun krachten gebundeld om de ontwikkeling van elektrisch aangedreven voertuigen te versnellen met behulp van techniek uit de ruimtevaart.

General Motors, Lockheed en Pacific Gas and Electric hebben met de staat Californië een consortium gevormd onder de naam Calstart.

Dit consortium kan direct en indirect voor naar schatting ruim 50000 banen zorgen. Dit is goed nieuws voor Californië, waar de laatste paar jaar duizenden banen verloren gingen door de slechte gang van zaken in de auto- en de defensieindustrie. Van alle Amerikaanse staten heeft Californië de sterkste luchtvervuiling. De milieu-eisen zijn er zeer streng. Zo heeft de auto-industrie de opdracht gekregen om in 1998 te beginnen met de verkoop van elektrische auto's. Calstart denkt over drie jaar een prototype voor een personenwagen klaar te hebben. Een autobusversie komt binnen een half jaar.