Blankenstein vierde Nederlandse EK-arbiter

John Blankenstein, gisteren leidsman bij Denemarken-Engeland, was in de EK-historie pas de vierde Nederlandse scheidsrechter die tijdens de eindronde een wedstrijd leidde. Charles Corver floot als eerste Nederlander in 1980 in Milaan België-Spanje, Jan Keizer in '84 in Lens West-Duitsland-Roemenië en Bep Thomas in '88 in Hannover Denemarken-Spanje. Bij de eerste vijf eindronden was er geen arbiter uit Nederland actief.

Blankenstein zal geen wedstrijd in de halve finale of de finale leiden. Die worden toegewezen aan scheidsrechters uit landen die niet aan de eindronde deelnemen. Dat systeem hanteert de UEFA al sinds het eerste EK in 1960. De drie duels na de poulewedstrijden worden verdeeld onder het drietal Galler (Zwitserland), Lanese (Italië) en Soriano Aladren (Spanje). De Spanjaard fluit zijn tweede eindronde. De Portugees Dos Santos, die volgende week woensdag Zweden-Engeland leidt, was in '88 ook actief. Drie scheidsrechters namen eerder deel aan twee eindtoernooien, de Oostduitser Prokop ('80 en '84), de Belg Ponnet ('84 en '88) en de Fransman Vautrot ('84 en '88). Laatstgenoemde leidde in 1988 in München de eindstrijd tussen Nederland en Sovjet-Unie.

Tegenwoordig worden de scheidsrechters bij de EK-eindronden geassisteerd door grensrechters uit eigen land. Jan Dolstra en Rob Overkleeft completeerden gisteravond bij Engeland-Denemarken het Nederlandse trio. Mario van der Ende was reserve-scheidsrechter.