Beleggers in Fokker houden zich muisstil

Beleggers in aandelen Fokker hielden zich de afgelopen dagen muisstil. “Institutionele beleggers (pensioenfondsen, verzekeraars) zijn op het moment vrijwel niet geïnteresseerd in Fokker”, aldus een handelaar.

Verwarring over de samenwerking met Dasa zorgt ervoor dat de omzetten in de vliegtuigfabrikant laag blijven. Zo waren er vanmorgen een uur na opening via één verkooptransactie amper 900 stukjes Fokker verhandeld. Banken en commissionairs komen niet verder dan het advies de stukken te houden. De koers van Fokker reageerde vanmorgen niet op geruchten over massa-ontslagen en de mogelijk gefaseerde verkoop van het staatsbelang van 32 procent. Het aandeel noteerde omstreeks het middaguur onveranderd op 34,40 gulden.

De onvrede bij beleggers over de chaos bij de onderhandelingen met Fokker groeit. Zo doorbrak Finmeccanica, moeder van de Italiaanse vliegtuigbouwer Alenia, gisteren vanuit Rome de stilte met het bericht dat “de stroom van verklaringen en lekken” haar belang als aandeelhouder Fokker schaadt.

Finmeccanica heeft een belang van zes procent in Fokker. “De continue stroom van verklaringen en lekken kan turbulentie in de markt veroorzaken en de belangen van minderheidsaandeelhouders schaden”, aldus Finmeccanica in een persbericht. De Italianen gaven geen verdere details.

In beurskringen in Londen en Amsterdam circuleert een aantal scenario's. Als Dasa een meerderheid van 51 procent in Fokker krijgt, hebben de overige aandeelhouders weinig meer in te brengen. Dat zal waarschijnlijk een negatief effect hebben op de beurskoers van Fokker.

Daarnaast is nog steeds onduidelijk in hoeverre Dasa de bestaande aandeelhouders nodig heeft om de samenwerking te verwezelijken. Volgens de laatste berichten is Economische Zaken toch bereid het gehele staatsbelang van 32 procent in zijn geheel te verkopen, met de kanttekening dat dit in fasen zal gescheiden. Gecombineerd met de plaatsing van Fokkers aandelenemissie van 500 miljoen gulden bij Dasa hebben de Duitsers de overige aandeelhouders helemaal niet nodig. “Het lijkt me wel zeker dat Fokker die emissie in zijn geheel bij Dasa plaatst. In de huidige dunne markt is een openbare plaatsing absoluut onmogelijk”, aldus een handelaar.

    • Paul Wessels