Zweedse gokkers blij met EK

STOCKHOLM, 11 JUNI. In de straten en parken van Stockholm was het gisteren nauwelijks merkbaar dat de opening van het Europees kampioenschap in deze stad zou plaatsvinden.

Rondom en op Kungstradgarden, de centrale ontmoetingsplaats voor jong en oud, hield men zich voornamelijk bezig met het drinken van verkwikkende dranken en het maken van muziek - de dagelijkse gang van zaken in de zomer. Ook op de camping achter het stadion Rasunda, in gereedheid gebracht om de stroom van toeschouwers op te kunnen vangen (capaciteit 540 plaatsen), was van een EK-sfeer geen sprake. Slechts één buitenlandse bezoeker, drie receptionistes en twee veiligheidsbeambten waren aanwezig op het kampeerterrein.

Lennart Johansson, voorzitter van de UEFA (de Europese voetbalbond), stond in de middaguren voor het Stockholmse stadhuis in alle rust van het warme weer te genieten. Wachtend op een aantal hoogwaardigheidsbekleders, zodat gezamenlijk aan de lunch kon worden begonnen. Om hem heen wat nieuwsgierige toeristen, die zich afvroegen waarom men juist vandaag het fraaie stadhuis niet van binnen kon bezichtigen.

Slechts hier en daar viel in Stockholm een shirt met de Zweedse nationale kleuren te onderscheiden. Maar van met vlaggen zwaaiende of zich anders manifesterende supporters was voor de wedstrijd Zweden-Frankrijk geen sprake.

Ondanks de matte sfeer in Stockholm, volgen de Zweden het voetbal zeer nauwgezet “Misschien niet zozeer om het voetbalspel zelf, maar vanwege het vele geld dat men ermee denkt te kunnen verdienen”, meent Paul Hoogendoorn, een Nederlander die sinds 1965 in Stockholm woont en medewerker is van AB Tipstjanst. Een kansspelonderneming die onder direct beheer van de Zweedse overheid valt en over de eerste vijf maanden van dit jaar een totaalomzet van meer dan 2,5 miljard kronen (1 Zkr is circa 30 Nederlandse centen) boekte. Ongeveer tweederde deel daarvan was afkomstig uit de voetbalsport, blijkt uit de laatst gepubliceerde cijfers van AB Tipstjanst.

“Voetbal is in Zweden een populaire sport. Zeker onder het publiek dat met grote regelmaat een gokje wil wagen. Ik heb dan ook een grote vaste klantenkring, die de gebeurtenissen op en rondom het veld nauwlettend in de gaten houdt”, zegt Hoogendoorn, die zelf ook een fervent speler is en gemiddeld circa 300 kronen per week vergokt.

Tijdens de Euro '92 kan in Zweden op een groot aantal verschillende zaken worden ingezet, verklaart Hoogendoorn. Zo kan worden gewed welk team Europees kampioen wordt, welke teams in de finale staan, welke speler de meeste doelpunten maakt en wat de score van de openingswedstrijd wordt. In tegenstelling tot Engeland, waar volgens de bookmakers Duitsland favoriet is, denkt men in Zweden dat het Nederlands elftal als eerste eindigt. Dat was de stand van zaken om vier uur gistermiddag volgens de computergegevens van AB Tipstjanst.

“En die zijn betrouwbaar en altijd actueel”, beweert Hoogendoorn. “Wij werken met een on-line gecomputeriseerd spelsysteem, waarbij alle in Zweden, Denemarken en IJsland afgesloten weddenschappen direct worden verwerkt en zijn af te lezen op beeldschermen en computerprints.”

Een kleine opsomming derhalve: Nederland stond gisteren op 2,80 Zkr per 1 ingelegde Zkr - het laagste uitkeringspercentage van alle deelnemende landen. Daaruit kan men concluderen dat de verwachte kans - volgens de deelnemers van het spel - dat Nederland kampioen wordt, het grootst is. Immers, hoe groter het uitkeringspercentage wordt, des te kleiner is de verwachte kans dat het betreffende land de Europese titel behaalt.

Na het Nederlands elftal komt het Duitse team op een tweede plaats met 3,30 Zkr, gevolgd door Frankrijk (4,60 Zkr), Engeland (5,00 Zkr), GOS (6,30 Zkr), Zweden (8,60 Zkr), Denemarken (14,00 Zkr) en Schotland (31,00 Zkr). Verder verwachten de goklustige noordelingen dat Van Basten de meeste doelpunten scoort. (5,40 Zkr), met op de tweede plaats Papin (6,10 Zkr), derde Lineker (7,30 Zkr), vierde Völler (8,80 Zkr) en vijfde Platt (11,00 Zkr).

Gisteren kon er ook gewed worden hoe de score zou worden van de openingswedstrijd Zweden-Frankrijk. De meest verwachte uitslag vlak voor sluitingstijd was 1-1 (6,30 Zkr). Dat werd ook uiteindelijk de uitslag, zodat de gokkers tevreden konden zijn.

Ook de Zweedse voetbalsupporters waren hun team dankbaar en onder wat vuurwerk en stil tromgeroffel verdwenen zij in het metrostation Solna-Centrum. Huiswaarts, want echt leuke uitgaansgelegenheden zijn op één hand te tellen in Stockholm.

Vooral op dit soort dagen mist Paul Hoogendoorn de Hollandse gezelligheid en sfeer. Achter zijn balie met computer hangt de oranje vlag. “Ik denk ook dat het Nederlands elftal Europees kampioen gaat worden. Hoeveel geld ik erop heb gezegd, vertel ik niet.”

    • Peter Alaerds