Wat doet een vrouw in een huis dat van alle ...

Wat doet een vrouw in een huis dat van alle kanten door het vocht wordt aangevallen?

Zij gaat in bad staan.

Dit bad is anderhalve meter hoog. Eens was het in gebruik voor het looien van schapenhuiden.

Haar haar is niet nat. Niet natter dan de rest van de dingen in het huis. Er zit namelijk geen water in de waterleiding. Er staat wel een voet water op de grond. Er sijpelt wel water door de muren. Er druppelt wel water door het dak. Maar er komt geen water uit de kraan. Wie een kraan koopt, koopt nog geen water.

De vrouw, die meisje heet, heeft de hele ochtend besteed om alles zo in te richten dat, als de fotograaf kwam, alles leek alsof zij in een gewone badkamer in een gewoon bad zat met een gewoon plankje met flesjes en een gewone droge handdoek met gewoon nat haar, waar ze net de sproeier van de douche op heeft gezet.

Water is onzichtbaar. De effecten van water zijn zichtbaar. Leg deze krant in een plas water. Schoon water. Nooit komt die krant weer goed.

Een fotograaf is geïnteresseerd in onzichtbaarheid.

Het gezicht van een vrouw die meisje heet en die haar haar naar veuren heeft laten vallen. De onderste meter van een leerlooibak. Het raam achter de fotograaf. De schapehuiden die al lang zijn versneden tot Afghaanse jassen. De geur van het looizuur. De smaak van haar haar. Het water op de grond. Het water door de muur. Het water van het dak. Het geen water in de waterleiding.

Al dit onzichtbare staat klaar. De fotograaf hoeft alleen maar op te passen dat zijn toestel niet nat wordt.

    • Willem van Malsen Tekst
    • Magriet Vermeer