Vuilnismannen maken overuren op milieutop

RIO DE JANEIRO, 11 JUNI. Tweehonderdtwintig vuilnismannen zijn dagelijks bezig met het opruimen van het afval in Riocentro, waar de "wereldmilieutop' wordt gehouden. De naar schatting 30.000 delegatieleden, journalisten, veiligheidsagenten en bezoekers produceren samen negentig ton afval. Het "Global Forum', de alternatieve wereldtop, produceert daarentegen maar drie ton afval per dag.

De 250 fotokopieerapparaten van de UNCED brengen dagelijks één miljoen fotokopieën voort. De printers van de VN drukken dagelijks honderdduizenden documenten in zeven talen. Dagelijks worden 70.000 pagina's bedrukt met persberichten. Voor interne memo's en allerlei statistieken worden dagelijks 450.000 vellen papier bedrukt die bijdragen aan de verwachte papierconsumptie van dertig miljoen vel voor de twaalfdaagse conferentie.

De vuilnisbakken in Riocentro zijn overvol met papieren kopjes, wegwerpborden, servetjes, aluminiumblikjes, flessen en plastic materiaal. Een fabriek in Rio recyclet maar 10 procent van de afval; de rest worden in blokken ter grootte van een schoenendoos geperst en in een nabije vallei gedumpt.

Veel deelnemers rijden in grote luxe auto's. Car-pooling wordt nauwelijks toegepast. Flavio Perri, de verantwoordelijke voor de logistiek, zegt: “Wij hebben waarschijnlijk al genoeg elektriciteit verbruikt om heel Tokio een uur te verlichten.”

“Zij hebben een wereld van illusies gecreëerd waar men alleen maar het mooie ziet en het lelijke verborgen wordt”, becommentarieert Jorge Silva, een 23-jarige vuilnisman in Riocentro. En zijn collega Manuel de Soto zegt, terwijl hij op het Global Forum plastic bekers, pamfletten en andere afval bij elkaar veegt bij het "Paviljoen over Afvalbeheersing': “Die groentjes houden mooie toespraken, maar in de praktijk zijn het gewoon varkens.” (AP, AFP)