VN: ontwapening in Cambodja moet zaterdag doorgaan

PHNOM PENH, 11 JUNI. Het hoofd van het tijdelijk bestuur in Cambodja (UNTAC), de Japanner Akashi, heeft gisteren gezegd dat de ontwapening van de strijdende partijen zaterdag gewoon moet beginnen, ondanks de weigering van de Rode Khmer daaraan deel te nemen.

Akashi zei dat de opstelling van de Rode Khmer “onacceptabel” was en “een duidelijke schending van het vredesakkoord” dat vorig jaar oktober tussen de vier strijdende partijen werd getekend. “Maar we staan een partij niet toe de situatie uit de hand te laten lopen”, aldus Akashi, die eraan toevoegde dat de Rode Khmer binnen een maand alsnog ontwapening van de eigen manschappen moet toestaan omdat anders het vredesakkoord in gevaar komt.

Akashi zei dat hij “overal, op elk moment” bereid is de leiders van de Rode Khmer te ontmoeten om hen op andere gedachten te brengen. De Rode Khmer meent dat zich in Cambodja nog altijd duizenden Vietnamese militairen bevinden, verkleed als burgers, die het huidige bewind van premier Hun Sen in het geheim zouden helpen. Rode-Khmerleider Khieu Samphan heeft geëist dat alle Vietnamese burgers, naar schatting meer dan een miljoen, het land verlaten.

De Rode Khmer heeft in het grensgebied van Thailand en Cambodja zijn belangrijkste bases. Een groep van bijna duizend Nederlandse militairen is samen met anderen belast met de ontwapening van de Rode Khmer, maar ze hebben tot nu toe van de Rode Khmer geen toestemming gekregen het gebied binnen te trekken.

Op een bijeenkomst van de Hoge Nationale Raad, het overgangsbewind van de vier partijen in Cambodja, kon gisteren geen overeenstemming worden bereikt over de uitvoering van de ontwapening. Hoewel Akashi volhield dat de ontwapening van de andere drie partijen (het regeringsleger, de nationalistische KPNLF en het leger van prins Sihanouk) zal doorgaan, menen waarnemers dat dit op grote problemen zal stuiten. De zoon van prins Sihanouk, prins Ranariddh, die het legertje van zijn vader leidt, zei gisteren dat zijn factie in deze situatie de wapens inderdaad niet zal inleveren.

Intussen heef de militaire commandant van de VN-troepen, de Australiër Sanderson, gezegd dat de VN-militairen zich zullen verdedigen indien ze worden aangevallen door de Rode Khmer. “We hebben het recht onszelf te verdedigen, we hebben het recht terug te schieten”, aldus Sanderson. (AP, Reuter)