Verzekeraars lijden onder hoge rente

De financiële sector ligt er al een tijdje slapjes bij op het Beursplein. Met name bij de verzekeringsmaatschappijen is het koersverloop weinig spectaculair te noemen. Beleggers prefereerden in de recente beurshausse, die begin dit jaar inzette en nog steeds geen echte halt is toegeroepen, fondsen die konden profiteren van verwacht economisch herstel.

Vooral bij de cyclische fondsen liepen de koersen daardoor sterk op. De verzekeraars lijden volgens beursanalisten onder de hoge kapitaalrente (nu: 8,4 procent). Zolang deze rente hoog blijft en het verschil met het dividend-rendement van de verzekeringsfondsen circa twee procent bedraagt, zullen de koersen van de verzekeraars nauwelijks aantrekken.

Tenzij er natuurlijk plotseling sprake zou zijn van een spectaculaire winstontwikkeling bij Amev, Aegon of Internationale Nederlanden Groep (ING). Maar vooralsnog lijkt het die kant niet op te gaan. Vandaag presenteerden twee van de drie grote verzekeraars, te weten Amev en ING, hun resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar. En even leek het erop dat Amev, dat vanmorgen haar cijfers al prijsgaf, een mooie winst kon tonen. Amev, onderdeel van Fortis, presenteerde een winst over de eerste drie maanden van 96,5 miljoen gulden. Dat betekende een stijging van bijna elf procent ten opzichte van vorig jaar. Het grootste deel van die winst is afkomstig uit de helft van de winst van Fortis, waarin verder de Belgische AG-Groep participeert. En daar zat de adder onder het gras. Want het aanvankelijke optimisme op de beursvloer dat twee kwartjes koerswinst voor Amev opleverde op 56,40 gulden, maakte na zorgvuldiger bestudering van de cijfers plaats voor lichte teleurstelling.

Het grootste deel van de winststijging ligt namelijk in de gerealiseerde waardeverschillen, koerswinsten die gemaakt zijn bij verkoop van beleggingen. Sinds Amev tot Fortis behoort worden deze gegevens meegenomen in de cijfers. Het afgelopen kwartaal waren de waardeverschillen hoger maar analisten verwachten voor de rest van het jaar een daling van deze post. Opmerkelijk is dat ING deze post niet apart verwerkt. “Als ING op dezelfde manier als Amev haar cijfers zou presenteren zou de winst ruim 12 procent hoger liggen”, weet een analist. ING noteerde in de uren voor de presentatie onveranderd op 48,80 gulden.

    • Max Christern