UEFA-arts beslist over zaak-Wright

MALMÖ, 11 JUNI. Een onderzoek door een UEFA-dokter van de geblesseerde international Mark Wright vandaag in Zweden moet uitwijzen of Engeland de selectie voor het Europees kampioenschap voetbal opnieuw mag wijzigen. Eind vorige week, na het verstrijken van de termijn, moest de Engelse bondscoach Graham Taylor de UEFA ook al toestemming vragen voor het aanpassen van zijn door blessures geplaagde selectie.

Het blessureverhaal van Wright houdt maar niet op en heeft het verloop van een klucht. De 28-jarige verdediger van Liverpool leek, voor de beslissing van de UEFA om een eigen arts de speler te laten onderzoeken, inzet van een steekspel te worden tussen de machtige club en de bondscoach. Liverpool wilde dat Wright zich, na een blessure opgelopen in het oefenduel verleden week tegen Finland, door de eigen clubarts zou laten onderzoeken. Dat onderzoek zou komend weekeinde in Liverpool plaatsvinden en duidelijkheid hebben moeten verschaffen over de vraag of Wright zich alsnog bij de Engelse selectie in Zweden zou kunnen melden. “Natuurlijk had ik liever dat onze artsen Wright zouden onderzoeken, maar daar had Liverpool bezwaar tegen”, zei Taylor dinsdag. “Volgens de club zou Wright vier keer een klacht hebben geuit bij onze fysiotherapeut, maar feit is dat onze gehele medische staf na de laatste oefenwedstrijd tegen Finland van geen probleem wist. Toch worden al onze spelers direct na zo'n wedstrijd gevraagd naar kwetsuren. Wright zei dat het oké was. Later hoorden we via de club van problemen. Hij ging toen naar Liverpool en niet met ons naar Zweden.”

De UEFA heeft gisteren ingegrepen en de Engelsen meegedeeld dat als zij Wright willen vervangen hij uiterlijk vandaag onderzocht moet worden door een UEFA-dokter. Als die beslist dat de blessure dusdanig is dat Wright niet meer in aktie kan komen, mag Taylor voor de derde keer zijn selectie aanpassen.

De bondscoach gebruikte in Finland met de Liverpool-speler een systeem waarbij in tegenstelling tot de Britse aard een vrije verdediger opereerde. Wright is de sleutelfiguur voor die speelwijze omdat geen andere verdediger bekwaam genoeg wordt geacht om meer te zijn dan mandekker alleen.