Topman Landbouw wil in twee jaar hervorming

DEN HAAG, 11 JUNI. De secretaris-generaal van het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij, mr. Tj. Joustra (41), legt zijn functie neer als de "cultuur' op het ministerie niet binnen twee jaar ten goede is veranderd. “Ik heb me een termijn gesteld. Binnen twee jaar moet dit een goede, gezonde organisatie zijn waar mensen met plezier werken.”

Dat heeft Joustra vanochtend tegenover deze krant bevestigd. Joustra, inmiddels zo'n vijf jaar de hoogste ambtenaar op Landbouw, is onder druk komen te staan nadat een commissie van externe deskundigen (de commissie-Kroes) afgelopen maand felle kritiek uitte op de leiding van het departement. Zoals bij elke secretaris-generaal is ook de benoeming van Joustra een besluit geweest van de ministerraad.

Minister Bukman (Lanbouw) liet vanochtend weten “graag door te willen met de huidige top, zoals ik ook direct na de presentatie van het rapport-Kroes heb gezegd”. Bukman verwijst verder naar het volgende week te houden debat in de Tweede Kamer over het rapport van de commissie-Kroes. Tegenover het blad CDA Aktueel verklaarde Bukman onlangs zelf ook in een volgend kabinet Landbouw, Natuurbeheer en Visserij te willen leiden.

De commissie-Kroes, die vorig jaar werd ingesteld na een onthullende reportage van NOS Laat over de organisatie en sfeer op Lanbouw, concludeert dat het management te wensen over laat. “De managementstijl van de ambtelijke top is sterk directief/autoritair, niet consultatief/uitnodigend”. De ambtelijke top duldt onvoldoende afwijkende visies en communiceert te weinig met de rest van het ministerie.

Gevraagd naar wat er moet veranderen, antwoordt Joustra in een vraaggesprek met "Met Name', het personeelsblad van het ministerie: “Om de gesignaleerde problemen goed te kunnen aanpakken, is het nodig dat onze cultuur verandert: de manier waarop we met elkaar omgaan en de manier waarop we met elkaar samenwerken.”

Joustra heeft zich nu twee jaar gesteld om de "cultuuromslag' door te voeren. Hij kon vanochtend niet aangeven wat voor concrete en precieze maatregelen moeten zijn geëffectueerd, wil hij ook na twee jaar nog zijn huidige functie vervullen.

Op de vraag van "Met Name' of het huidige management bij Landbouw het veranderingsproces wel kan leiden, antwoordt Joustra: “In het rapport staan hele harde formuleringen. Je kunt discussiëren over woorden, maar dat is niet zo interessant. Ik denk dat er verschijnselen worden gesignaleerd die daadwerkelijk binnen de organisatie leven”.