Thailand: Anand weer waarnemend premier

BANGKOK, 11 JUNI. De diplomaat-zakenman Anand Panyarachun is gisteren opnieuw tot interim-premier van Thailand benoemd. Anand kondigde meteen nieuwe verkiezingen aan, over vier maanden. De 59-jarige Anand was tussen februari 1991 en maart van dit jaar ook al interim-premier.

De benoeming van Anand, door koning Bhumibol, was een verrassing. Eerder op de dag had de gepensioneerde luchtmaarschalk Somboon Rahong gezegd dat hij de nieuwe premier zou worden. Somboon had al een groot feest georganiseerd ter ere van zijn aanstelling, toen hij hoorde dat niet hij maar Anand premier zou worden.

Anands interim-regering zal naar eigen zeggen geen beroepspolitici bevatten. “Ik ben uitgekozen omdat ik een neutraal persoon ben, ik ben geen politicus dus heb ik geen belang bij verkiezingen”, zei Anand op een persconferentie.

Vorige maand kwam het tot hevige rellen in Thailand nadat de pro-militaire partijen generaal Suchinda Kraprayoon als premier aanstelden. Suchinda liet het leger schieten op betogers. Tientallen, mogelijk honderden kwamen om het leven. Na Suchinda's vertrek stemde het parlement in met een grondwetswijziging die bepaalt dat de premier voortaan een gekozen parlementslid moet zijn. Anand is dat niet, maar het amendement, dat gisteren formeel door het parlement is aangenomen, moet eerst nog door de koning worden goedgekeurd. Pro-democratische actievoerders hebben al laten weten dat ze instemmen met een niet-parlementariër als interim-premier. (AP, UPI)