Stil Damrak volgt daling Wall Street

AMSTERDAM, 11 JUNI. Op de Amsterdamse effectenbeurs gebeurde vandaag, evenals de afgelopen dagen, erg weinig. De aandelenkoersen openden in lijn met de beurzen in Londen en New York lager.

AMSTERDAM Omstreeks het middaguur stond de EOE-index op een verlies van 1,71 punt, een verlies van ruim een half procent. De aandacht op de beursvloer was vanmorgen gericht op de financiële sector. De verzekeraars Amev en ING maakten hun resultaten over het eerste kwartaal bekend. Maar bij beide fondsen bleef de koersbeweging beperkt.

De zwakke dollar die aan het begin van de middag iets meer dan 1,79 gulden waard was, drukte de koersen van de meeste internationals. KLM werd vier dubbeltjes minder waard op 39,50 gulden. Unilever verloor ruim een gulden op 184,90 gulden. Fokker, dat gisteren nog negen dubbeltjes won, leverde vanmorgen weer zeven dubbeltjes in.

NEW YORK Een late verkoopgolf drukte de aandelenkoersen op Wall Street naar een lager slot. De blue chips eindigden uiteindelijk 0,8 procent lager. Technische factoren, aanhoudende verliezen van groeifondsen en nervositeit over bedrijfswinsten en inflatiecijfers waren de voornaamste oorzaken van de koersval. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 26,70 punten lager op 3.343,22.

LONDEN De aandelenkoersen op de Britse beurs openden vandaag lager en stonden vrijwel de gehele morgen onder druk. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 0,7 hoger sloot op 2.637,1, noteerde omstreeks het middaguur 14,1 punten lager.

FRANKFURT Siemens en Deutsche Bank waren twee van de weinige fondsen waarop handelaren en beleggers in Duitsland zich vanmorgen richtten op een overigens erg rustige beurs. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 3,5 punten hoger sloot op 1.789,76, noteerde omstreeks het middaguur 1,61 lager.

TOKIO Op de Japanse beurs sloten de koersen lager na een rustige sessie. Beleggers hielden zich gedeisd en wachten op de morgen te publiceren kwartaalcijfers van de Bank of Japan. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 33,82 punten lager op 17.709,05 bij een omzet van 230 miljoen aandelen.