PvdA vindt twee man in een cel ook aanvaardbaar

DEN HAAG, 11 JUNI. De PvdA-fractie in de Tweede Kamer sluit niet langer de mogelijkheid uit om verscheidene personen op te sluiten in een cel. Dit bleek gistermiddag tijdens een spoeddebat in de Kamer over het cellentekort, aangevraagd door de VVD-fractie. VVD en regeringsfractie CDA zijn al langer voorstander van de mogelijkheid twee personen te detineren in een cel.

Voor de PvdA was “celdeling” tot nu toe onbespreekbaar. PvdA-woordvoerder Zijlstra opende gisteren echter die mogelijkheid voor een beperkte categorie delinquenten. “Indien bijvoorbeeld twee automobilisten zijn opgepakt na het niet betalen van boetes, kunnen zij wat mij betreft samen in één cel worden ondergebracht.”

VVD-afgevaardigde Korthals vroeg tijdens het debat opheldering over de noodmaatregelen die minister Hirsch Ballin en staatssecretaris Kosto (justitie) vorige week hebben afgekondigd om het cellentekort gedeeltelijk op te lossen. In het eerste kwartaal van dit jaar heeft het OM wegens ruimtegebrek 900 verdachten moeten heenzenden.

Door de noodmaatregelen komen op korte termijn 200 extra cellen beschikbaar. De beide bewindslieden van justitie kondigden vorige week verder aan bij de indiening van de begroting met Prinsjesdag te zullen komen met meer structurele maatregelen. Daarbij sloten zij de mogelijkheid van het opsluiten van meer personen in een cel niet uit.

Bijna alle fracties in de Tweede Kamer verzetten zich tegen het voorstel van Justitie om illegalen op te sluiten in het Grenshospitium in Amsterdam. Zo zouden Hirsch Ballin en Kosto 48 cellen extra vrij krijgen in huizen van bewaring. Maar onder de groep illegalen die daar hun uitzetting afwachten bevinden zich ook veroordeelden. Deze zouden worden samengeplaatst met asielzoekers, vaak hele gezinnen, die niet tot Nederland worden toegelaten.

Kosto kwam de kritiek van de Kamer tegemoet met de toezegging dat zoveel mogelijk alleen illegalen zonder crimineel verleden naar het Grenshospitium worden overgeplaatst.

De regeringsfracties CDA en PvdA dienden een motie in waarin zij de regering vragen boven de aangekondigde noodmaatregelen extra celcapaciteit te realiseren voor Rotterdam en Amsterdam. In die steden hebben verreweg de meeste heenzendingen plaats van mensen die in voorlopige hechtenis zitten. CDA-woordvoerster Soutendijk zei vanochtend dat met deze extra celruimte ook extra kosten zijn gemoeid. “Maar het hangt van de nieuwbouwplannen af of het gaat om een bedrag van 50, 75 of 100 miljoen gulden,” aldus Soutendijk.