Prijzenslag luchtroute tussen VS en Europa

AMSTERDAM, 11 JUNI. De Amerikaanse divisie van KLM beraadt zich op een adequate reactie op de tarievenoorlog die deze week begonnen is op de markt voor Transatlantische vluchten. Vanmiddag wordt besloten of KLM al dan niet meedoet.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines verlaagde deze week zijn tickets voor lijnvluchten vanuit de Verenigde Staten naar Europa plotseling met 45 procent. In antwoord hierop hebben Swissair en Lufthansa eveneens hun prijzen verlaagd.

De tarievenverlaging bij Delta Airlines geldt uitsluitend voor "volbetaalde' vluchten zonder voorwaarden. Aan de toch al lage prijzen voor promotionele vluchten verandert niets. De forse korting scheelt op een retourvlucht New York-Amsterdam eerste klas 1200 dollar, businessklas 600 en economy 500 dollar. Lufthansa rekent sinds woensdag 770 dollar minder voor een retourvlucht New York-Frankfurt.

Een woordvoerder van North West Airlines, de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij waarin KLM een minderheidsbelang heeft, zei de stap van Delta Airlines “onbegrijpelijk” te vinden. De markt voor Transatlantische vluchten is juist aanzienlijk aangetrokken. “NWA komt capaciteit te kort.”Op nationale vliegbestemmingen in de Verenigde Staten wordt al geruime tijd fel geconcurreerd. Meteen nadat Delta Airlines de strijd om de Europese bestemmingen startte, volgden de andere grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, United Airlines en American Airlines, met tariefverlagingen.

Delta Airlines kondigde anderhalve maand geleden aan vijf miljard dollar minder te investeren in uitbreiding van zijn vloot en zijn personeelsbestand in te krimpen. Niet als enige heeft Delta Airlines last van de Amerikaanse recessie. Met de deze week begonnen forse verlaging van de tickets hoopt Delta Airlines het passagiervervoer vanuit zesendertig Amerikaanse steden naar Europa een "nieuwe stimulans te geven', zo deelde een medewerker mee.