Orco trekt 100 miljoen uit voor overneming bank

ROTTERDAM, 11 JUNI. De Orco Bank in Willemstad (Curaçao) wil haast maken met een Europese bankstatus. Door een overneming van een Europese bank, die maximaal honderd miljoen gulden mag kosten, wil Orco een partij in het Europese meeblazen.

Dit bleek gisteren bij de presentatie van het jaarverslag. Tot nu toe is de in Amsterdam genoteerde bank niet in Nederland door de fiscus erkend. Overneming van een Europese bank moet daarin verandering brengen. Een van de weinige kandidaten in Nederland is Staal Bankiers, waar grootaandeelhouder Vendex graag van af wil. Directievoorzitter van Staal, mr. Z.O.H.M. baron van Hövell tot Westerflier, zei vanochtend desgevraagd in een reactie op de uitspraken van Broere: “Ik ben altijd erg geïnteresseerd als mensen positief over Staal spreken. Wij zijn op zoek naar een partij die strategisch bij ons past. Ik kan zo niet zeggen of dat Orco is. Er hebben op dit moment echter geen concrete onderhandelingen plaats.”

Mocht Orco geen geschikte kandidaat vinden dan zal Orco een dochteronderneming in de Benelux opzoeken, aldus directeur C. Broere. De bank die Orco wil overnemen moet de inkomsten hoofdzakelijk uit diensten als vermogensbeheer betrekken en een balanstotaal hebben van tussen de 500 miljoen gulden en 1 miljard gulden, aldus Broere. Orco wil maximaal een kwart van het eigen vermogen van Orco - 98 van de 390 miljoen gulden - besteden voor de aankoop.

Het eigen vermogen groeide in het afgelopen jaar met 24 miljoen gulden. Orco heeft 50 miljoen gulden vorig jaar belegd in onroerend goed, vooral winkels in Nederland. Volgens Broere brengt dat meer op dan wanneer Orco dat geld uitzet op de markt. Hij verwacht dit jaar evenveel winst als vorig jaar. Toen boekte Orco 31 miljoen gulden winst of 7,16 gulden per aandeel.

Foto: De leiding van Orco Bank presenteerde gisteren het jaarverslag. Links F. van Hove, controller en naast hem directeur C. Broere. (Foto ANP)