Nieuwe energiecentrale in R'dam

ROTTERDAM, 11 JUNI. Het elektriciteits-produktiebedrijf van de provincie Zuid-Holland EZH zal in de centrale Rotterdam-Capelle voor 360 miljoen gulden een nieuwe Warmte-krachtcentrale bouwen. Naast elektriciteit levert de nieuwe centrale warmte en CO2, die bestemd zijn voor grote tuinbouwbedrijven in de zogenoemde B-driehoek: Bergschenhoek, Bleiswijk en Berkel, ten noorden van Rotterdam. De transportleidingen kosten 90 miljoen gulden. Het ministerie van economische zaken subsidieert het project met 20 miljoen gulden.

De nieuwe centrale, die een elektrisch vermogen van 210 megawatt krijgt en een thermisch vermogen van 200 megawatt, zal ook warmte leveren aan het Rotterdamse stadsverwarmingsnet, waardoor de eenheid economisch verantwoord kan produceren. De tuinders in de B-driehoek gebruiken de warmte om hun broeikassen 's winters op temperatuur te houden, en de CO2 als bemesting.

EZH heeft patent aangevraagd op het systeem voor de CO2-produktie, die zodanig zuiver gebeurt dat de CO2 geschikt is voor gebruik bij de teelt van gewassen. De kosten voor de tuinders zijn zo laag, aldus EZH, dat het onaantrekkelijk zou zijn om zelf op het bedrijf ketels in gebruik te nemen. De opwekking in een grote centrale is ook beter voor het milieu dan het gebruik van kleine warmte-kracht eenheden op de bedrijven. EZH zal binnen enkele jaren een tweede warmte-kracht eenheid bij een andere centrale in Rotterdam bouwen, die ook warmte aan de glastuinbouwbedrijven en aan het stadsverwarmingsnet moet leveren.