NCRV pleit voor het behoud van pluriform bestel

AVRO, KRO en NCRV werken al geruime tijd op Nederland 1 gebroederlijk samen, maar toch hechten ze grote waarde aan een eigen zendmachtiging. Dat bleek gisteren uit de woorden van NCRV-voorzitter A. Herstel op de voorjaarsvergadering van de verenigingsraad van de NCRV. Voor het behoud van een pluriform bestel is het volgens de NCRV-voorzitter nodig dat elke omroep op basis van een eigen zendmachtiging voldoet aan een volledig programma-voorschrift.

De drie omroepen nemen in een brief aan minister d'Ancona (WVC) afstand van haar voorstel om het volledige programmavoorschrift te verschuiven van de individuele omroep naar een collectief van samenwerkende omroepen per televisienet. Volgens de NCRV-voorzitter tast dat plan het recht van de individuele omroep op een eigen zendmachtiging aan. De drie omroepen op Nederland 1 willen het principe van de representatie naar maatschappelijke stromingen behouden. Samenwerking is noodzakelijk, betoogde Herstel, maar dat zal nooit tot samensmelting leiden.

De samenwerking tussen de drie Nederland-1-omroepen is verder gevorderd dan die tussen de omroepen op de twee andere netten. AVRO, NCRV en KRO zien af van vaste uitzendavonden en verspreiden hun programma's naar genre over de week. Dat betekent ondermeer dat de omroepen hun omroepers/sters ontslag aanzeggen, want deze "visitekaartjes' van de individuele zendgemachtigden worden in de nieuwe aanpak overbodig.

    • Tom Rooduijn