McEnroe ergert zich groen en geel aan de schooljeugd

ROSMALEN, 11 JUNI. Het was gisteren de dag van het schoolkind bij het grastennistoernooi van Rosmalen.

De opkomst - 2200 jeugdigen - betekende een record. Het publiek kwam voor Richard Krajicek. En voor John McEnroe. De laatste wist zich geen houding te geven en maakte er een Jekyll-Hyde show van. De 33-jarige Amerikaan, vader van drie kinderen, ergerde zich in zijn partij tegen Jim Grabb (6-2 en 7-6) groen en geel aan het geroezemoes. Hij schopte tegen de boarding, smeet drie keer woest zijn racket in het gras, sloeg de bal wild in het net en schold de luidruchtigsten de huid vol. De umpire keek van zijn hoge positie toe en liet de incidenten zonder waarschuwing of strafpunt passeren.

McEnroe gedroeg zich dinsdag in de eerste ronde tegen Lundgren nog als een heer, een dag later tegen Grabb kon hij zich bij vlagen niet beheersen. Morgen komt de grillige Amerikaanse veteraan in de kwartfinales uit tegen Volkov. Overschrijdt hij dan de fatsoensnormen, zo concludeerden enkele op sensatie beluste Britse verslaggevers al, dan komt het afscheid van "Big Mac' op Wimbledon over tien dagen misschien wel in gevaar. Zeker na zijn geintje op Roland Garros in zijn partij tegen Kulti, waarin hij allerlei obsceniteiten naar het hoofd van de umpire slingerde hetgeen resulteerde in een boete van 7500 dollar. Plus min of meer een voorwaardelijke schorsing voor een Grand-Slamtoernooi.

McEnroe had op de persconferentie het begrip van de ideale vader voor het gedrag van de kinderen. “I love kids. Mijn kinderen kijken nooit naar tennis. Daar hebben ze het geduld niet voor. Ze kunnen niet zo lang stil zitten. Dat zal in Nederland toch niet anders zijn.” Geïrriteerd had hij zich niet aan de kinderen, zei hij, wel aan zijn eigen stommiteiten. “Die kinderen maakten geen fouten, ik wel. Daar werd ik soms kwaad om. Toen het even te lawaaiig werd, heb ik de umpire gevraagd de kinderen toe te spreken als een onderwijzer. Misschien zouden ze daar rustiger van worden.”

McEnroe pikte de eerste set na 4-0 vlot met 6-2 in. Grabb kwam pas in de tweede op dreef, brak twee keer door de opslag, maar verloor even vaak zijn eigen service. In de tiebreak verwierf hij vier setpunten. Op die momenten was McEnroe op zijn best. Hij maakte ze onschadelijk en op zijn eerste matchpunt was Grabb zo vriendelijk een dubbele fout te slaan. “Toeval? Niks daarvan”, vond McEnroe. “Ik heb het afgedwongen.”

Daarmee stond McEnroe lijnrecht tegenover Richard Krajicek, die na zijn zege op Olhovski (6-4, 6-7 en 6-4) van mening was dat de toevalsfactor op gras een grote rol speelt. “Ik heb gewonnen door een paar geluksballetjes”, gaf hij aan. Het duel was dinsdag door noodweer gestaakt op 6-4 5-4. Krajicek had toen juist twee matchpunten verspeeld. In de voortzetting kwam de Hagenaar traag op gang. “In de training liep het al niet lekker. Ik miste alle timing.”

Olhovski sleepte er een tiebreak uit en won die met 7-1. De Moskoviet, die vorig jaar de als nummer één geplaatste Forget in de eerste ronde Rosmalen uitsloeg, nam in de derde set zelfs een voorsprong van 3-0. Krajicek werd wakker en boog de stand om in 5-3. “Met een paar fortuinlijke klappen”, vond hij bescheiden. Hij wikkelde af naar 6-4. In de tweede ronde staat hij tegenover de Duitser Saceanu, de winnaar van het vorig jaar.

Last van de blessure aan de schouder had Krajicek niet meer. “Ik heb mijn opslag aangepast. Ik hoef geen aces meer te slaan met 200 kilometer per uur. Het mag ook tien, twintig of dertig kilometer langzamer zijn. Zolang het maar aces zijn.” Volgens haptonoom Troost is er doodgewoon sprake van een groeiprobleem. “Binnen zes tot acht maanden is dat opgelost. In die tijd loopt hij risico, ja, en dat proberen we op te vangen door zijn opslag aan te passen.”

Problemen met zijn eerste “clinic” had de Hagenaar, nummer twaalf van de wereld en nummer twee in Brabant, niet. Hij sloofde zich uit voor de kinderen. Nam ruim de tijd voor alle vragen en kreeg een lamme hand van alle handtekeningen. Al keek menige tiener ondertussen met een schuin oog naar de trainingsbaan. Daar stond een nog groter idool, John McEnroe, te oefenen met zijn trainer.