KPMG accountants bureau in China

Het accountantsbureau KPMG heeft met Hua Zhen Certified Public Accountants de eerste joint venture op accountantsgebied in China opgericht.

De onderneming is erkend door de Volksrepubliek China als "Chinese Certified Public Accountants' en zal met ongeveer 50 medewerkers vanuit Peking werkzaam zijn. Door de oprichting van de joint venture zullen Chinese bedrijven kunnen worden gecontroleerd op basis van internationale standaarden. Tot nu toe werden controles voor Chinese ondernemingen niet buiten de grenzen geaccepteerd omdat ze niet voldeden aan de internationale norm. Dat betekende ook dat buitenlandse accountants hun diensten niet konden aanbieden aan Chinese ondernemingen. De vestiging van KPMG in China komt op een belangrijk moment. Onder meer via de aandelenmarkten probeert het Chinese bedrijfsleven buitenlandse investeerders en kapitaal aan te trekken, niet alleen via Hongkong maar ook in eigen land. Er zijn effectenbeurzen in Shanghai en in Shenzhen, waar veel belangstelling van beleggerszijde wordt ondervonden gezien de koersontwikkeling. De aandelen van de aldaar genoteerde Chinese ondernemingen hebben dit jaar koersstijgingen laten zien van respectievelijk 176 en 153 procent.