Konvooi VN-militairen wil vandaag Sarajevo in

BELGRADO, 11 JUNI. Een hulpkonvooi van de Verenigde Naties zal vandaag opnieuw een poging doen om de Bosnische hoofdstad Sarajevo binnen te komen. Het 41 voertuigen tellende konvooi onder leiding van de Canadese generaal Lewis MacKenzie bevond zich vanmorgen nog op vier kilometer van de stad. Vanochtend waren nog onderhandelingen aan de gang met de Servische strijdgroepen, die de stad nu al twee maanden belegeren, en de Kroatische en moslim-verdedigers.

Een Franse militair raakte gisteren gewond toen de groep VN-waarnemers die nog in Sarajevo zit onder aanvoering van kolonel John Wilson, werd beschoten op het moment dat ze op weg was om het hulpkonvooi de stad binnen te loodsen.

Volgens de plaatselijke radio was het vanmorgen betrekkelijk rustig in de Bosnische hoofdstad, nadat er de afgelopen nacht hier en daar werd geschoten. In de buurt van het vliegveld, waarvan het beheer door eenheden van de Verenigde Naties zou moeten worden overgenomen, en in twee westelijke wijken van de stad zouden de schietpartijen het hevigst zijn geweest. De stad zit inmiddels voor meer dan tachtig procent zonder water en de verwachting is dat deze voorziening voorlopig niet meer hersteld zal kunnen worden. (Reuter, AFP)