EK-voetbal leeft in Zweden vooral bij gokkers

STOCKHOLM, 11 JUNI. In de straten van Stockholm wees gisteren niets op de uitbundige sfeer die doorgaans bij een Europees kampioenschap voetbal is te proeven. Maar ondanks de betrekkelijke rust in de hoofdstad volgen de Zweden het voetbal nauwgezet. Niet zozeer om het voetbalspel zelf, maar door het vele geld dat men ermee denkt te kunnen verdienen. Bij AB Tipstjanst, een kansspelonderneming, is dat duidelijk merkbaar.

Tijdens Euro '92 kan in Zweden op een groot aantal verschillende zaken worden ingezet. Zo kan worden gewed welk team Europees kampioen wordt, welke teams in de finale staan, welke speler de meeste doelpunten maakt en wat de score van de openingswedstrijd wordt. De Zweedse gokkers denken dat het Nederlands elftal als eerste eindigt.

Gisteren kon ook gewed worden over de score van de openingswedstrijd Zweden-Frankrijk. De meest verwachte uitslag vlak voor sluitingstijd was 1-1. Dat werd ook de uitslag, zodat de gokkers tevreden konden zijn.

Tevredenheid volop vooralsnog in Zweden. Buiten de gokkantoren heerste een vreedzame sfeer. Slechts hier en daar viel in Stockholm een shirt met de Zweedse nationale kleuren te onderscheiden. Maar van met vlaggen zwaaiende of zich anders manifesterende supporters was voor de wedstrijd Zweden-Frankrijk geen sprake.

Kleurrijk, vriendelijk en vrolijk was de opening in het Rasunda-stadion. Bij een stralende zon werd het toernooi gisteravond op passende wijze geopend. De ceremonie kwam overeen met het motto van het evenement: klein, maar fijn. Scholieren brachten met zang, dans en sportieve acties een sympathieke stemming in de arena.

Koning Carl Gustav verrichtte de officiële openingshandeling. Hij mocht de bal voor het openingsduel overhandigen aan scheidsrechter Spirin uit het GOS.