EG boos op Amerika wegens voorbereiding "soja-oorlog'

BRUSSEL, 11 JUNI. De Europese Commissie is teleurgesteld en verontwaardigd omdat de VS doorgaan met het treffen van voorbereidingen voor een handelsoorlog over soja. De VS willen dat de EG stopt met het subsidiëren van boeren die soja en andere oliehoudende zaden produceren. Ze hebben daarom gisteren een lijst gepubliceerd met landbouwprodukten uit de EG die mogelijk zullen worden getroffen door importsancties als Brussel zijn soja-beleid niet verandert.

De VS en de EG sloten in 1962 een akkoord over de vrije invoer van Amerikaanse soja in de gemeenschap. Die vrije invoer bestaat nog steeds, maar inmiddels is de EG in de jaren tachtig wel begonnen met het ondersteunen van de eigen sojaverbouwende boeren. Daardoor is de importbehoefte afgenomen. De VS zijn daarop met succes naar de GATT (Algemene overeenkomst over tarieven en handel) gestapt: die heeft Amerikanen tot tweemaal toe in het gelijk gesteld.

Na de laatste veroordeling, afgelopen maart, heeft de EG aangekondigd dat het met nieuwe voorstellen zal komen. Brussel is bereid de Amerikanen te compenseren voor het handelsverlies dat zij lijden door het Europese sojabeleid. De VS spreken over een bedrag van 1 miljard dollar per jaar. Over de kwestie zal volgende week vrijdag opnieuw in GATT-verband worden onderhandeld.

Maar met het publiceren van de "vergeldingslijst' hebben de VS duidelijk gemaakt dat ze een confrontatie niet uit de weg gaan, en dat ze aansturen op een wezenlijke verandering van het EG-beleid. Indien het inderdaad tot handelsvergeldingen komt, zal vooral Frankrijk daarvan de dupe worden. Ook Italië, Duitsland en Groot-Brittannië zullen er last van hebben. Kaas, snijbloemen en jenever zijn de Nederlandse produkten die voorkomen op de sanctielijst van de Amerikanen.