Eetbare hologrammen

Als het aan Eric Begleiter van de Dimensional Foods Corporation uit Boston ligt, zal de krokanterie en patisserie om de hoek voortaan een stuk kleurrijker ogen. Begleiter heeft een methode ontwikkeld om hologrammen in bonbons, als strooisel op bruidstaarten en in zoetwaren te verwerken. Het oplossend vermogen van deze eetbare hologrammen is verrassend hoog, duizend lijnen per millimeter. Bij samengestelde hologrammen kunnen zelfs bewegingen worden gesimuleerd.

De techniek is eigenlijk niet eens zo ingewikkeld. Voor normale holografische afdrukken wordt meestal lichtgevoelig organisch materiaal gebruikt, waarvan het uit zeer kleine ribbeltjes bestaande reliëf elektrisch wordt vernikkeld. Met behulp van dit metalen stempel, het negatief van het hologram, wordt het holografisch reliëf in een dun laagje plastic geperst. Het procédé van Dimensional Foods lijkt hier wel wat op: met behulp van een fotogevoelige film wordt eerst een matrijs gemaakt, die vervolgens in een trommel wordt gestopt. In die trommel giet men gelatine of chocolade. Nadat het suikergoed is gestold, blijft het hologram als een driedimensionale afdruk achter. Er worden geen chemicaliën toegevoegd en smaak, vorm en duurzaamheid van het snoepgoed blijven behouden.

Potentiële markten zijn volgens Begleiter de suikergoedindustrie, de banketbakkerij-chocolaterie en de farmaceutica. Deze laatste bedrijfstak wil hologrammen in tabletten verwerken. Jaarlijks loopt de farmaceutische industrie naar schatting 1,4 miljard dollar mis door merkenpiraterij. Een hologram is zeer moeilijk na te maken.

Voor de voedingsindustrie is Begleiters techniek wellicht een vervanger van kleuradditieven, die nu steeds vaker verboden worden. Begleiters grootste uitdaging vormt de ontwikkeling van het transparante eetbare hologram: een lolly die, wanneer hij tegen het licht wordt gehouden, een tekenfilm blijkt te bevatten.

    • Jan Libbenga