Eerste verlies van schakers

MANILA, 11 JUNI. Nederland leed gisteren in de derde ronde van de schaakolympiade in Manila een 1,5-2,5 nederlaag tegen het favoriete Rusland.

Dat kan geen ramp genoemd worden. Toch mopperde het Nederlandse kamp duchtig en met reden. Niemand betwistte het verlies van Loek van Wely die van uit de opening overspeeld werd, maar met de remises aan de eerste drie borden kregen de Nederlanders geen cent te veel. Jan Timman miste een goede kans tegen wereldkampioen Kasparov, Jeroen Piket kreeg Chalifman niet omver en John van der Wiel bood met weinig seconden op de klok Dolmatov remise aan in een duidelijk betere stelling.

De partij tegen Timman was het eerste optreden van Kasparov op de olympiade. Timman verscheen goed gemotiveerd aan het bord. Hij heeft de laatste tijd uit diverse bronnen mogen vernemen dat Kasparov ervan uitgaat volgend jaar tegen Short - en niet tegen Timman - om de wereldtitel te spelen. Tegen de mindere keus Timman kon Kasparov met wit geen potten breken. Een tam openingsexperiment leverde niets op. Timman is vaak verweten dat hij te optimistisch is. Dit keer verzuimde de Nederlander praktisch beslissend voordeel te krijgen, omdat hij zich niet bewust was hoe goed hij stond. In een onoverzichtelijke stand was het Kasparov die na 29 zetten remise aanbood.

Op het tweede bord kreeg Piket een riante stelling tegen Chalifman. Ook het vervolg verliep naar wens, totdat een lichte onnauwkeurigheid zijn tegenstander redding bracht. John van der Wiel had zich tegen Dolmatov ingesteld op een middag zwaar verdedigen. Daar leek het aanvankelijk ook op, maar zijn opponent verloor in tijdnood zijn greep op de stelling. In een impuls plaatste Van der Wiel het remise-aanbod dat Dolmatov inmiddels als muziek in de oren klonk.

Loek van Wely maakte zijn debuut tegen Vladimir Kramnik. Kasparov spreekt in bewonderende termen over dit zestienjarige supertalent en liet zich onlangs ontvallen dat Kramnik misschien wel sterker is dan Kasparov zelf op zestienjarige leeftijd was. De negentienjarige Van Wely toonde zich niet onder de indruk. Hij verscheen in trainingsbroek, poloshirt en oerdegelijke Hollandse ruitjespantoffels achter het bord. Maar hij maakte de fout Kramnik op te zoeken in de verkeerde opening. De jonge Rus geldt nu al als een van de grootste theoriekenners in de wereld en toonde moeiteloos de schaduwzijden aan van Van Wely's agressieve opzet. Rusland deelt de leiding met Kroatië dat Zweden met 3-1 versloeg. Nederland staat met IJsland en de Verenigde Staten op de elfde plaats.

    • Dirk Jan ten Geuzendam