Een van de laatste onafhankelijke commissionairs verlaat de optiebeurs; Effectenkantoor ACC schrapt banen

AMSTERDAM, 11 JUNI. Het effectenkantoor Amsterdamse Commissionairs Combinatie (ACC) voert een forse sanering door. Negen van de vijfendertig arbeidsplaatsen vervallen. De eigen bezetting op de optiebeurs wordt opgeheven en ACC zal voortaan geen eigen research meer doen.

Dat heeft directeur G. Goris van ACC gisteren bekendgemaakt. Goris is per 1 februari dit jaar als algemeen directeur bij ACC aangesteld. Daarvoor had hij de leiding over het particuliere bedrijf van ABN Amro in Duitsland.

“Gezien de grote concentratie in de Nederlandse bankwereld zie ik enorm veel mogelijkheden voor een onafhankelijke commissionair als ACC”, zo verklaart Goris zijn overstap.

ACC wil zich meer gaan richten op diensten met “een hoge toegevoegde waarde”, zoals advies aan particuliere beleggers en vermogensbeheer. Daarnaast wil het effectenkantoor de dienstverlening aan institutionele beleggers (verzekeraars, pensioenfondsen) verder uitbouwen.

Goris stelt dat de adviesfunctie van ACC kan worden verbeterd door beleggingsresearch voortaan in te kopen bij leveranciers in de verschillende internationale financiële centra. Volgens hem is het een achterhaalde zaak om met een klein team eigen research te doen. “Je kunt deze informatie beter kopen. We houden wel een eindredacteur in dienst die de research verwerkt tot een handzaam pakket voor onze cliënten.”

De vijf analisten die op de researchafdeling werken zijn daardoor overbodig geworden. Verder verdwijnen de twee medewerkers die op de optiebeurs werken en vloeien twee administratieve krachten af.

ACC, een van de laatste onafhankelijke commissionairs in Nederland, is in 1987 opgericht na een fusie tussen de commissionairs Van der Hilst en Schoenmaker. Vorig jaar sloot Reiss Effecten zich aan bij de combinatie. Meerderheidsaandeelhouder is de beleggingsmaatschappij Modalfa. ACC kwam vorig jaar in de rode cijfers terecht. Volgens Goris is ACC in het eerste half jaar van 1992 “weer op het break-even point gekomen”.

Vorig jaar kwam ACC in opspraak doordat een medewerker betrokken was bij fraude met pensioengelden van de Gasunie. ACC kreeg daarvoor door de beurs in eerste instantie een boete opgelegd van 400.000 gulden. Later werd dit teruggebracht tot 100.000 gulden, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtszaak rond de fraude loopt nog steeds. “We hebben die rotte appel verwijderd. Deze kwestie heeft tot weinig negatieve reacties bij onze klanten geleid”, beklemtoont Goris.