Dossier over Hess: hij handelde in 1941 alleen

LONDEN, 11 JUNI. Rudolf Hess handelde in 1941 met zijn opmerkelijke vlucht naar Schotland alleen en niet in opdracht van Adolf Hitler. Deze gangbare theorie over de actie van de tweede man van nazi-Duitsland is nu bevestigd door een geheim dossier dat de Britse regering na 50 jaar heeft vrijgegeven.

Na een eerste, vluchtige bestudering van het bijna 1.000 bladzijden tellende dossier bevestigden Britse historici gisteren de veronderstelling dat Hitler niet van tevoren op de hoogte was van Hess' reis op 10 mei 1941. De ordners uit het Britse ministerie van buitenlandse zaken bevatten onder meer het protocol van het verhoor van Hess in de eerste week dat hij gevangen zat in Schotland.

Hess was met een vliegtuig naar Schotland gevlogen om te onderhandelen over een vredesverdrag tussen Duitsland en Groot-Brittannië. Hij werd opgepakt, gevangengezet en in de processen van Neurenberg tot levenslang veroordeeld. In 1987 stierf hij, 93 jaar oud, in een gevangenis in Berlijn.

Hij zag zijn missie als een door “goddelijke krachten” gewilde actie en als een “groots idee”, zo schreef hij in een brief kort nadat hij gevangen was genomen. Lord Simon, de toenmalige lord-kanselier, noemde Hess na een gesprek met hem “psychisch instabiel” en politiek naïef, zo staat in een van de documenten.

De plaatsvervanger van Hitler was ervan overtuigd dat hij met zijn tocht in de geest van Hitler handelde, zo schreef Simon destijds in een brief aan de Britse premier Winston Churchill. Hitler had hem echter geen opdracht gegeven. (Reuter)