Defensie: VN zullen extra troepen vragen

DEN HAAG, 11 JUNI. Het ministerie van defensie verwacht dat de Verenigde Naties Nederlandse verbindingstroepen zullen vragen voor VN-taken in Sarajevo. Op dit moment treffen Franse en Canadese militairen voorbereidingen om naar Sarajevo af te reizen om het vliegveld te beschermen en voedselkonvooien te begeleiden.

Minister ter Beek van defensie heeft vorige week op een reis door Tsjechoslowakije verklaard dat Nederland bereid is manschappen te leveren voor deze humanitaire operatie van de Verenigde Naties. Het gaat dan om een extra contingent verbindingstroepen dat moet worden uitgerust met kleine grondstations voor satellietcommunicatie. Op dit moment werken alle VN-bataljons met Nederlandse verbindingsteams. In Sarajevo zitten nog zeven Nederlanders in de kelders van het VN hoofdkwartier.

Morgen vertrekt minister Ter Beek voor een kort bezoek aan Joegoslavië. Op 12 mei kondigde hij in een boodschap aan de 340 Nederlandse militairen in Joegoslavië aan dat hij snel op bezoek zou komen. Aanvankelijk voelde de Verenigde Naties niets voor zijn plannen omdat de vredesoperatie zo moeizaam op gang kwam en het hoofdkwartier van de VN verplaatst moest worden van het brandende en voortdurend gebombardeerde Sarajevo naar Belgrado.

Een bezoek aan Belgrado was niet mogelijk omdat de Serviërs de komst van Ter Beek als steun voor hun optreden zouden uitleggen terwijl de Verenigde Naties hadden besloten tot sancties tegen Servië. Ter Beek reist nu vanuit Zagreb langs de Nederlandse troepen in Kroatië.

De Landmacht heeft voorlopig voldoende vrijwilligers om naar Joegoslavië uitgestuurd te worden. Op 3 augustus begint de eerste aflossing van zeventig man. Daarvoor hebben inmiddels honderdveertig dienstplichtigen zich aangemeld.