Defensie koopt twee oude DC 10's

DEN HAAG, 11 JUNI. Staatssecretaris Van Voorst tot Voorst (defensie) wil op korte termijn twee oude DC 10's van Martinair aanschaffen om ze vervolgens weer aan die chartermaatschappij te verhuren. Later moeten ze worden omgebouwd tot tankervliegtuigen om in 1995 te kunnen vliegen voor de luchtmacht.

Om de opdracht voor het samenstellen van een modificatiepakket te kunnen geven, wil Defensie de vliegtuigen nu al kopen. Met de aanschaf is 352 miljoen gulden gemoeid. Bij de bondgenoten in de NAVO bestaat een geringe belangstelling voor het huren van de Nederlandse tankercapaciteit. Omdat de DC 10's op geen enkele Nederlandse luchtmachtbasis kunnen landen en opstijgen, zal de landingsbaan van het vliegveld Eindhoven moeten worden verlengd. Dat schrijft Van Voorst tot Voorst in een brief aan de Tweede Kamer. Hij zegt vóór 1 juli tot aanschaf over te willen gaan.

Vanochtend was er overleg tussen de militaire experts van de fracties in de Tweede Kamer over de vraag of Van Voorst tot Voorst zijn plannen eerst nog moet toelichten tijdens een mondeling overleg. Over de transportcapaciteit voor de Luchtmacht wordt al maandenlang een fel debat gevoerd in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris voert in zijn brief aan dat Nederland grote transportcapaciteit nodig heeft voor het vervoer van manschappen en materieel op grote afstand. Daarnaast wil hij dat Nederland over de mogelijkheid beschikt om F 16's in de lucht bij te tanken. Niet duidelijk wordt uit de brief waarom Nederland bij grote operaties niet meer zou kunnen beschikken over transportcapaciteit van andere landen.