De Boer enige afvaller, Rijkaard "in principe' beschikbaar

VARBERG, 11 JUNI. Frank Rijkaard heeft aan de eerste opdracht van bondscoach Rinus Michels voldaan. Hij maakte gisteren in Varberg de gehele training van de selectie van het Nederlands elftal mee. Michels had vooraf gesteld dat wie woensdag niet voluit kon gaan, vrijdag bij de opening van Oranje op de Europese titelstrijd tegen Schotland zeker niet zal spelen. De enige die definitief afviel was de aan de lies geblesseerde Frank de Boer.

Voor Rijkaard blijven mogelijkheden, al zijn die niet groot. “Natuurlijk ben ik nog niet fit”, verklaarde de middenvelder na de training. “Zoiets gaat niet van de ene op de andere dag. Maar door intensieve behandelingen en medicijnen gaat het stapje voor stapje vooruit. ”

Rijkaard trok daaruit de conclusie dat hij “in principe” beschikbaar is. Meer ook niet. “Als het moet zou ik het aandurven. Vrijdag zal het weer beter gaan dan vandaag. Aan de andere kant is het ook weer zo dat ik een week nauwelijks heb getraind. Dat zal ook meespelen in de overweging van de bondscoach.” Michels: “Rijkaard is beschikbaar. Of hij ook speelt? Dat zullen we zien. Ik kan kiezen uit negentien man.”

Als verwacht behoren daartoe ook de van een enkel blessure herstelde Wouters en de enigszins verrassend toch weer fitte Bosz. Michels verklaarde pas morgen duidelijk te maken welke elf spelers hij tegen Schotland het veld in stuurt. “Maar het is duidelijk dat onze ideeën niet veel afwijken van wat in de vorige duels zichtbaar was.”

Ook tijdens de training van gisteren bleek dat Michels in principe kiest voor de volgende ploeg: Van Breukelen, Van Aerle, Koeman, Van Tiggelen, Rijkaard of Winter, Wouters, Bergkamp, Witschge, Gullit, Van Basten en Roy.