DAME AFRODISIACUM

In het televisieprogramma de Tros TV Show op reis dat onlangs werd herhaald gaf Dame Barbara Cartland, de oermoeder van romantische boekjes-waarin-ze-elkaar-krijgen, in een interview met Ivo Niehe hoog op over de zedelijke beginselen.

Dame Barbara vindt namelijk dat, omdat elke man zich het liefst een maagd wenst, de vrouw als maagd in de huwelijksboot dient te stappen. In de keuken van het riante huis toonde de 91-jarige schrijfster behalve de potjes en pakjes met vitamines die haar zoveel energie geven dat ze nog steeds in staat is haar boeken waarin het bij kussen blijft te dicteren, ook één van haar kookboeken "The romance of food'.

In dit boek voorziet zij de talrijke recepten van een toelichting, waaruit blijkt dat, als men eenmaal degelijk gehuwd is, driewerf de schade van een zedelijk leven kan inhalen. In haar voorwoord vermeldt Cartland dat ze tijdens haar speurtocht naar de geschiedenis van voedsel ontdekte dat elke plant, elk kruid, elk blad en elke vrucht ooit wel eens door deze of gene tot de afrodisiaca, de geslachtsdrift prikkelende middelen, werd gerekend. Cartland haalt vergenoegd de oude Chinezen, Romeinen, Grieken, Egyptenaren, Elizabethanen, Perzen, Russen en Hongaren van stal om aan te tonen dat mannen van het eten van eieren, asperges, champignons, peper, biefstuk, kalfsvlees, wortel, uien, vanille, krab en honing opgewonden raken. Vrouwen kunnen door middel van hun kookkunst (de liefde van de man gaat door de maag) mannen aan zich binden en dáár gaat het om, zegt zij.

Bij een recept voor Hongaarse fazant staat deze opmerking: “Wild werd altijd tot de afrodisiaca gerekend. Dit gerecht wordt door Hongaarse vrouwen, die niet meer zo jong zijn, bereid. “De mannen die er op toneel en in de film het aantrekkelijkst uitzien zeggen dat zij hun jeugdige uiterlijk te danken hebben aan het veelvuldig eten van lever en nieren”, aldus de schrijfster.

Ook voor oudere heren is er hoop. Cartland citeert uit een door "een arts' geschreven boek uit 1696 "Le tableau de la vie conjugale', waarin staat dat oudere mannen als ze maar eierdooiers, testikels, beenmerg, krab, garnalen, melk, artisjokken en knoflook nuttigen vanzelf zullen leren hoe ze zich met een jonge vrouw moeten gedragen, zodat zij in staat zijn kinderen voort te brengen zonder dat het hun gezondheid schade toebrengt.

Omdat Barbara Cartland dol is op de kleur roze zocht ik voor deze rubriek in haar boek naar een recept van die kleur. Bij haar gerookte zalmpâté vermeldt ze: “Dit is een fantastisch gerecht en ik ben nog nooit een man tegengekomen die na het eten ervan niet opgewonden, ontspannen en zeer ontvankelijk was. Elk ingrediënt is goed voor de gezondheid en de sex.”

Na het eten van haar pâté bemerkte ik dat de drie O's ook op een vrouw van toepassing waren en dat ik mijn handen niet thuis kon houden. Dames en heren aan de slag!

50 gram gerookte zalm

100 gram cottage cheese

150 milliliter room

1 theelepel bieslook

1 theelepel citroensap

zout, peper

Roer de zalm en cottage cheese door elkaar tot er een smeuïg mengsel ontstaat. Voeg dan de room, fijngeknipte bieslook, het citroensap en zout en peper toe.

Serveer er warme toast of crackers en boter bij.

    • Anne Scheepmaker