ANAND PANYARACHUN; On-Thaise premier

Koning Bhumibol van Thailand is een verstandig man. Officieel staat hij boven de partijen, maar op momenten dat het leger zich te veel met de politiek bemoeit kiest hij partij. Zo kwam dankzij een interventie van de koning vorige maand een einde aan de kortstondige regeerperiode van generaal Suchinda, die het leger afstuurde op ongewapende betogers, en zo zorgde hij er gisteren voor dat niet opnieuw een militair, maar de gerespecteerde zakenman Anand Panyarachun (59) regeringsleider werd, zij het ad interim.

Anand, die tussen februari 1991 en maart van dit jaar ook waarnemend premier was, is in de Thaise politieke verhoudingen een unieke persoonlijkheid. Niet alleen heeft hij geen militaire achtergrond, hij staat ook bekend om zijn eerlijke, efficiënte manier van werken.

Anand werd geboren in 1932 in Bangkok. Hij studeerde rechten in Cambridge en "verdween' daarna in de diplomatieke dienst. Hij was onder meer de Thaise ambassadeur in de Verenigde Staten en directeur-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken. Na een rechtse staatsgreep in 1976 werd Anand in de laatstgenoemde fuctie geschorst omdat hij zich volgens de militairen te zeer zou hebben ingelaten met communisten, maar hij kon naderhand zijn werk hervatten.

De diplomaat verruilde, teleurgesteld door de lage waardering voor zijn werk in dienst van het land, in 1979 zijn diplomatenjasje voor een zakenpak. Anand had groot succes, met onroerende goederen, industriële projecten en bankzaken. Intussen bleef hij verbonden met het ambtelijk apparaat; Anand zat in tal van regeringscommissies op wetenschappelijk, onderwijskundig en juridisch terrein.

Na de zoveelste coup, vorig jaar, werd Anand gevraagd als minister-president op te treden. Hij bleek in het geheel geen stroman van de militairen te zijn, maar ontpopte zich als een onafhankelijk leider die de Thais voor even weer vertrouwen gaf in hun politici.

Het was beter geweest voor het land wanneer de verkiezingen van maart, die het leger via vertrouwde trucs weer aan de macht brachten, niet waren gehouden. De niet gekozen Anand maakte plaats voor de niet gekozen Suchinda. Anand zei na zijn aftreden in maart dat de mensen geen “ridder op een wit paard” moesten verwachten als nieuwe premier. Hij kwam beangstigend dicht bij de waarheid, het bewind van zijn opvolger Suchinda eindigde in een bloedbad.

    • Lolke van der Heide