Amerikaanse soldaat in Panama gedood voor bezoek Bush

PANAMA-STAD, 11 JUNI. Drie met geweren gewapende mannen hebben gisteren in Panama een Amerikaans legervoertuig in een hinderlaag gelokt en een van de inzittenden gedood. Een andere Amerikaanse militair raakte bij de aanslag gewond. In Panama wordt al dagenlang geprotesteerd tegen het bezoek dat Amerikaanse president George Bush vandaag aan het land brengt. Demonstranten hebben gisteren in de hoofdstad Panama-Stad een park verwoest en het spreekgestoelte in brand gestoken waar Bush vandaag een toespraak zou houden.

De Amerikaanse president reageerde tijdens een persconferentie in het Witte Huis met een van zijn "bushismes' op de incidenten: “Anytime an American serviceman is hurt, that's bad. Killed is worse.” (Elke keer dat een Amerikaanse soldaat gewond wordt, is dat erg. Gedood is erger.)

Honderden demonstranten trokken gisteren met zwarte vlaggen door de binnenstad van Panama-Stad. Zij staken autobanden in brand en gooiden met afval op de politie die met traangas terugvuurde. De demonstranten rukten takken van de bomen in het Porras Park en legden ze op het brandende spreekgestoelte.

Demonstranten uit de krottenwijk El Chorillo willen vandaag opnieuw demonstreren. Bij de Amerikaanse invasie in december 1989 werd hun wijk, waar het hoofdkwartier van president Noriega was gevestigd, door Amerikaanse bombardementen, brand en plunderingen bijna volledig verwoest. De chorilleros kregen daarvoor 58 miljoen dollar compensatie, maar vinden dat niet genoeg. De schade is op honderden miljoenen dollars geraamd. “Wij willen de president laten zien hoe wij hier leven na de invasie waarvoor hij het bevel heeft gegeven”, zei Hector Avila, een chorillero-activist. Bush is niet van plan de wijk te bezoeken.

Het Amerikaanse commando in Panama heeft de 10.000 aanwezige militairen en burgerpersoneel een uitgaansverbod van negen uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends opgelegd. Tevens kregen zij het advies de buurt van de Universiteit van Panama te mijden waar overal anti-Amerikaanse leuzen staan. Twee Amerikaanse soldaten zijn daar gisteren bij een wegversperring door studenten gedwongen uit hun auto te stappen. Zij konden vervolgens ongedeerd ontkomen.

Het Panamese ministerie van onderwijs heeft voor vandaag alle lessen afgelast om verdere onrust te voorkomen. De burgemeester van Panama-Stad heeft alle demonstraties vandaag in de hoofdstad verboden. Het bezoek van Bush, dat vier uur duurt, gaat volgens het Witte Huis vandaag gewoon door. (AP, AFP, Reuter)