VS dreigen met verhoging invoertarieven

WASHINGTON, 10 JUNI. De hogere invoerrechten zouden leiden tot een verdubbeling van de prijzen van de betreffende produkten in de VS.

De totale importwaarde van de goederen op de lijst bedraagt twee miljard dollar. De Algemene Overeenkomst voor Tarieven en Handel (Gatt) stelde de Amerikanen twee maal in het gelijk, maar de EG blijft de produktie van sojabonen en andere oliezaden (vooral veevoer) subsidiëren.

Een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van handel zei dat de Amerikanen, vijf jaar na aanvang van de Uruguay-ronde in de Gatt-onderhandelingen, “geen andere mogelijkheid meer zien dan voorbereidingen te treffen voor een vergelijkbare tegenactie.”

Van de Nederlandse export vallen alleen Goudse en Edammer kazen onder de heffingen. De waarde van deze export bedraagt, volgens het Nederlands Produktschap voor de Zuivel, veertig miljoen gulden. (AP)