Verbod treft bloemencorso

NOORDWIJKERHOUT, 10 JUNI. De gemeente Noordwijkerhout heeft het schoonbranden van praalwagens na het bloemencorso verboden. Het corso comité vreest dat daardoor de optocht volgend jaar niet door kan gaan.

Al jaren komt de opbouw van de praalwagens na het bloemencorso in de bollenstreek terecht op de belt van Noordwijkerhout. Wanneer de bloemen verwelkt zijn, haalt het corso comité de bruikbare delen eraf en verbrandt de rest, zodat het metalen geraamte het volgende jaar weer gebruikt kan worden. Aan die traditie is dit jaar door het gemeentelijk verbod een einde gekomen.

De stortplaats bij Noorwijkerhout is vorig jaar op last van de provincie gesloten en de aanvraag van een vergunning om er in ieder geval nog tuinafval te mogen storten is in behandeling. Hoewel er eigenlijk niets meer op de belt gestort mag worden, heeft de gemeente volgens woordvoerder R.C Oldejans “bij hoge uitzondering” toestemming gegeven er de opbouw van de praalwagens te stallen. “Maar het verbranden verbieden we. Dat is een archasche manier van doen. In deze tijd van gescheiden inzamelen van afval, kun je zo'n praalwagen met al dat plastic niet zo maar verbranden. Ook het corso comité moet zich aan de regels houden.” Dat comité zegt dat het verbod van de gemeente de jaarlijkse optocht met praalwagens in gevaar brengt. De twintig wagens ontdoen van het plastic zou zo arbeidsintensief zijn dat het corso economisch niet langer haalbaar is.

Foto: Na het corso in de bollenstreek komt de opbouw van de praalwagens ieder jaar op de vuilnisbelt van Noordwijkerhout terecht. (Foto NRC Handelsblad / Chris de Jongh)