Swedish Match weer Zweeds bezit

Swedish Match, de grootste fabrikant van lucifers en wegwerpaanstekers in de wereld, komt vrijwel zeker weer in Zweedse handen.

Het conglomeraat Procordia heeft laten weten een voorlopige overeenkomst te hebben gesloten voor overneming van het bedrijf van het consortium dat in 1989 eigenaar werd. Met de transactie is inclusief de overneming van schulden naar schatting twee miljard Zweedse kronen (625 miljoen gulden) gemoeid.

Het is de derde keer binnen enkele jaren dat Swedish Match een nieuwe eigenaar krijgt. Het in 1910 opgerichte bedrijf werd in 1988 als gediversificeerde industriële onderneming voor 5,9 miljard kroon opgekocht door het Zweedse papier- en bosbouwconcern Stora. In 1989 ging de divisie consumentenprodukten, met onder meer scheermesjesfabrikant Wilkinson Sword, naar een internationaal consortium met onder meer de Amerikaanse Gillette.

Swedish Match werd toen in Nederland geregistreerd. Gillette moest vorig jaar op last van de Britse autoriteiten de overneming voor wat betreft Groot-Brittannië ongedaan maken, omdat het bedrijf een te sterke positie kreeg op de markt voor scheerartikelen. De andere leden van het consortium zijn Citicorp Venture Capital in Londen, de Britse Continental Holdings, de Italiaanse Lavajji-groep en de Italiaanse bank Monforte. Toen deze groep Swedish Match kocht, was Procordia ook al geïnteresseerd, maar volgens vice-president Klaus Unger is een overneming nu veel aantrekkelijker omdat het bedrijf inmiddels grondig is gesaneerd en de activiteiten zijn geconcentreerd in West-Europa.

Procordia is voor de helft eigendom van de Zweedse staat en voor de andere helft van het Volvo-concern. Via Swedish Match zou door Procordia een beter distributiekanaal in de Europese Gemeenschap worden verkregen, vooral voor zijn tabak en zoetwaren (Procordia United Brands). Deze divisie komt hierdoor op een jaaromzet van acht miljard kroon (2,5 miljard gulden) en zal dan bijna 10.000 werknemers tellen, werkzaam in twintig landen. Swedish Match heeft een omzet van 2,5 miljard kroon.