SURINAAMSE VISSALADE

Een dakloze in Nederland is geen clochard die onder de bruggen van de Seine slaapt, en de visafslag van Scheveningen zal het in onze verbeelding nooit halen bij de voormalige Parijse Hallen, al is het nachtelijk zwoegen aan onze kust er niet minder intens om. In het duister meren schepen aan, kisten worden de loodsen binnengesjouwd, vissen vaardig schoongemaakt en druk verhandeld, en rond half tien 's ochtends is de stilte weergekeerd.

Niet echter op Vlaggetjesdag, toen de visafslag de hele dag zijn poorten opende voor marketensters en eetlustig publiek. In de grootste toeloop mochten zich allochtone kraampjes verheugen, waar vertegenwoordigers van Suriname, de Antillen, Indonesië, Japan, Colombia en Peru eendrachtig het beperkte kookgerei hanteerden voor het bereiden van hapjes van vis en schaaldieren. Ik trof daar een Surinaamse salade aan, geschikt voor borrelhapjes, voor beleg, voor vulling van bijvoorbeeld tomaatjes, of als zomerse maaltijd. Vele soorten vis, gerookt of gepocheerd, kunnen voor deze salade worden gebruikt. Gepocheerde vis moet eerst afkoelen.

Een variant:

500 gram gerookte makreel

2 uien, 1 kleine paprika, 6 takjes selderij

een paar eetlepels olie

4 teentjes knoflook

1/2 eetlepel zwarte peper

zout, peper, (sambal)

1 kilo kleine tomaatjes

een paar takjes peterselie

Verdeel het vlees van de makreel in kleine stukjes. Pel en snipper de uien, snijd het vruchtvlees van de paprika klein en hak de selderij fijn. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de snippers ui, paprika en selderij. Pers de teentjes knoflook boven de pan uit en bak de groenten nog 3 minuten.

Voeg de peper en de plukjes vis toe en draai het vuur uit. Op smaak brengen met zout, extra peper en eventueel sambal. Laat de vissalade afkoelen. Halveer de tomaatjes en lepel het vruchtvlees eruit. Vul de halve bollen met de vissalade en garneer ze met peterselie.

    • Annelène van Eijndhoven