Senaat VS aarzelt met benoeming Alexander

WASHINGTON, 10 JUNI. De benoeming van Donald Alexander tot ambassadeur van de Verenigde Staten in Den Haag is onwaarschijnlijk. Senator Paul Sarbanes heeft gisteren om een onderzoek gevraagd in de omstandigheden rondom de campagnegift die de ambassadeurskandidaat deed aan de Republikeinse partij.

De Republikeinse Senator Nancy Kassebaum van de commissie buitenlandse betrekkingen van de Senaat zegt zelfs vanmorgen in een vraaggesprek met USA Today dat de benoeming van Alexander is afgeketst. Deze commissie moet advies uitbrengen over de benoeming van ambassadeurs door de Senaat. In de regel zou Kassebaum Alexander moeten sponsoren omdat zij zijn deelstaat Kansas vertegenwoordigt. Nu staat alleen de andere senator van Kansas, Robert Dole, achter hem met de twee senatoren van het aangrenzende Missouri, Danforth en Bond.

De 53-jarige financier Alexander (Don Alexander & Associates) heeft in januari 100.000 dollar gegeven voor het Nationale Campagnecomité voor de Republikeinen. Volgens leden van de Senaatscommissie overwoog Bush op dat moment al om hem voor te dragen voor de ambassadepost in Den Haag. De benoeming zou met zijn giften aan de Republikeinen in verband kunnen staan.

Een tweede probleem is dat Alexander al sinds 1968 als ereconsul de belangen van Nederland in Amerika vertegenwoordigt. Koningin Beatrix heeft hem in 1987 wegens bijzondere verdiensten geridderd. Alexander werd als Nederlander in Amsterdam geboren. Sommige senatoren vinden dat hij door zijn Nederlandse belangenbehartiging in het verleden een minder effectieve Amerikaanse ambassadeur zal zijn.

Naarmate de tijd verder verstrijkt wordt het steeds onwaarschijnlijker dat de Senaat de benoeming van Alexander nog overweegt. Politiek benoemde ambassadeurs als Alexander moeten aan het eind van een presidentiële termijn hun ontslag indienen. Dat zou betekenen dat Alexander aan het eind van dit jaar misschien alweer terug zou moeten. Het tweemaal verhuizen van een ambassadeur kost 100.000 dollar en de meeste senatoren vinden dit geldverspilling.