Raad: registratie van ongevallen in verkeer verbeteren

DEN HAAG, 10 JUNI. De registratie van verkeersongevallen is dringend aan verbetering toe.

Uit diverse onderzoeken, met name bij ziekenhuizen, is gebleken dat van de vier verkeersgewonden er maar één als zodanig wordt geregistreerd. Vertaald in cijfers betekent dit, dat er in 1986 niet 50.000 gewonden in het verkeer vielen, maar 200.000. Dit schrijft de Raad voor de Verkeersveiligheid in een advies aan minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat). Volgens de raad, die wordt voorgezeten door mr. Pieter van Vollenhoven, is de ongevallenstatistiek “geleidelijk maar gestaag minder volledig geworden. Voor sommige categorieën verkeersdeelnemers is de onvolledigheid van de cijfers zo groot dat hierop bezwaarlijk nog een beleid kan worden gebaseerd.” Volgens de raad is de registratie door de politie de afgelopen jaren duidelijk afgenomen. Vijftien jaar geleden werd 86 procent van de verkeersslachtoffers die in een ziekenhuis werden opgenomen door de politie geregistreerd, nu nog maar 67 procent.