Protest tegen George Bush in Panama

PANAMA-STAD, 10 JUNI. Honderden studenten hebben gisteren de belangrijkste straten en kruispunten van de Panamese hoofdstad Panama-Stad geblokkeerd uit protest tegen het voor morgen geplande bezoek van de Amerikaanse president Bush.

“Bush moordenaar”, riepen ze. De betogers menen dat de Amerikaanse interventie, in december 1989, tot volkerenmoord heeft geleid. Ten minste 520 Panemezen, van wie de meesten burgers, kwamen destijds om het leven toen Amerikaanse troepen de hoofdstad bestormden om president Manuel Noriega te "arresteren'.

Bush komt morgen in een tussenstop op weg naar de wereldmilieutop in Rio voor het eerst sinds de invasie in Panama. Tijdens zijn vijf uur durende bezoek zal hij de Panamese president Guillermo Endara ontmoeten die tijdens de invasie op een basis van het Amerikaanse leger als opvolger van Noriega werd beëdigd.

Familieleden van Panamezen die bij de invasie werden gedood, hebben nieuwe demonstraties aangekondigd. De veiligheidsdiensten zijn vooral bezorgd over de terreurgroep "M-20', die met aanslagen heeft gedreigd.

Maandag losten onbekenden zes schoten en werd een bom gegooid bij de Amerikaanse luchtmachtbasis waar Bush een toespraak zal houden. Bij het incident raakte niemand gewond. (Reuter, AFP)