Milosevic in problemen door boycot

LJUBLJANA, 10 JUNI. Sancties van de Europese Gemeenschap en de Verenigde Naties verzwakken de positie van de Servische president, Slobodan Milosevic. Twaalf vooraanstaande parlementsleden van zijn regerende Socialistische Partij (SPS, voormalige communisten) hebben gedreigd uit de partij te stappen als er niet snel fundamentele hervormingen komen.

“We hopen op veranderingen binnen de partij en met name in de partijleiding”, zei Jovan Cvetkovic, een van de afgevaardigden. De socialistische parlementsleden hebben zelfs gedreigd dat in het geval hun eisen geen gehoor mochten vinden zij een eigen partij zullen oprichten. Het is voor het eerst dat Milosevic door vooraanstaande partijleden van de SPS in het openbaar wordt gekritiseerd.

De parlementariërs vinden dat de partij veel te haastig een nieuwe federale staat Joegoslavië heeft opgericht. Zij beschuldigen Milosevic ervan een halfslachtige houding in te nemen ten aanzien van de Joegoslavische crisis en het leger. “De roep om zijn aftreden in zijn eigen partij betekent een gevoelige slag voor Milosevic”, meent een Westerse diplomaat in Belgrado, die echter zei niet te verwachten dat Milosevic op korte termijn zal aftreden.

De oppositie, georganiseerd in de Democratische Beweging van Servië (DEPOS), leden van de Servische academie voor kunsten en wetenschappen, de Servische orthodoxe kerk en de studentenbeweging eisten eerder al het onmiddellijke aftreden van Milosevic. DEPOS heeft voor 21 juni massale demonstraties aangekondigd als Milosevic niet aftreedt.

In een brief van deze organisatie aan Milosevic schrijft zij: “De beste oplossing voor u en iedereen is dat u de macht opgeeft met zoveel mogelijk waardigheid, op een manier die de spanningen doet verminderen en een burgeroorlog voorkomt.” De Bosnische hoofdstad Sarajevo werd, nadat het gisteren relatief rustig was in de stad, vannacht opnieuw door Servische artillerie beschoten.

    • Theo Engelen