Mijnramp Oekraïne eist 43 levens

KIEV, 10 JUNI. Bij een van de zwaarste ongelukken in de geschiedenis van de Oekraïense mijnbouw zijn gisteren ten minste 43 mijnwerkers om het leven gekomen.

Bij de methaangasexplosie in de stad Krasnodon, vlak bij de oostelijke grens van de Oekraïne met Rusland, kwamen wolken van giftig koolmonoxydegas in de mijn terecht. Volgens de autoriteiten worden nog dertien mensen vermist in de Sukhodolskaya-Vostochnaya kolenmijn. 24 mijnwerkers worden in ziekenhuizen behandeld. De Oekraïense regering heeft een commissie onder leiding van vice-premier Viktor Slepichev benoemd die de oorzaak van de ramp moet onderzoeken. Afgelopen jaar hebben de mijnwerkers negen weken lang gestaakt voor veiligere arbeidsvoorwaarden. De Oekraïense kolenreserves zijn belangrijker geworden voor de energievoorziening van het land nu Rusland voor zijn olieleveranties de wereldmarktprijs vraagt. (Reuter)