Massale actie tegen mafia in Italië

ROME, 10 JUNI. In Italië zijn gisteren ongeveer 1.300 mensen aangehouden in een massale politie-actie tegen de mafia. De actie, op verscheidene plaatsen in het land, vloeit voort uit het nieuwe pakket anti-mafiamaatregelen dat het kabinet maandag heeft aangenomen.

Dit is een antwoord aan de mafia, zei minister van justitie Claudio Martelli 's middags op een persconferentie, in een verwijzing naar de moord vorige maand op zijn medewerker Giovanni Falcone, Italiës beste mafiabestrijder. “Tegenover feiten van zulke bloedstollende ernst als de moord op Falcone kan de staat niet stil blijven zitten”, zei Martelli.

De nieuwe anti-mafiamaatregelen, die in een aantal opzichten lijken op de anti-terrorismewetten van eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, zijn in brede kring begroet als een stap op de goede weg, al durft niemand nog te spreken over een ommekeer in de strijd tegen de mafia.

Officier van justitie Roberto Scarpinato uit Palermo zei dat met name maatregelen ontbreken om jacht te maken op de kopstukken van de mafia. Zowel hij als ex-rechter Giuseppe Ayala, een van Falcones beste vrienden, zei het triest te vinden dat er opnieuw een bloedbad nodig was om de staat tot actie te bewegen.

De meeste mensen die gisteren werden aangehouden waren al veroordeeld, maar profiteerden van de mogelijkheden voor strafvermindering of -verlichting, zoals huisarrest, arbeid buiten de gevangenis en vervroegde vrijlating. Volgens het nieuwe anti-mafiadecreet kunnen mensen die wegens mafiose activiteit zijn veroordeeld geen aanspraak meer maken op strafverlichting en moeten zij hun straf de volle tijd in de gevangenis uitzitten.

Zeker 250 mensen waren vanmorgen al definitief teruggestuurd naar de gevangenis. Van de anderen wordt nog onderzocht of zij aanspraak kunnen blijven maken op strafverlichting. Onder de mensen die van hun bed werden gelicht of werden aangehouden toen zij uit de gevangenis naar hun werk gingen zaten geen grote mafia-leiders.

Een aantal van deze mafiosi zou zich bereid hebben verklaard mee te werken met de justitie. Een van de belangrijkste doelen van het nieuwe anti-mafiapakket is het stimuleren hiervan. De pentiti, de spijtoptanten van de mafia, kunnen wel aanspraak blijven maken op strafvermindering. Bovendien trekt de staat meer geld uit voor hun bescherming en voor financiële steun.

Tot nu toe werden met name minder belangrijke pentiti vaak aan hun lot overgelaten, waardoor zij of hun familie een simpel doelwit voor wraakacties door de mafia werden.

De politie krijgt langer de tijd om eigen onderzoek te doen, met meer bevoegdheden, voordat de justitie het onderzoek overneemt. De periode van vooronderzoek voor een rechter, waarna hij moet besluiten tot een formele aanklacht of niet, kan zonodig worden verlengd tot twee jaar.

    • Marc Leijendekker